Fria.Nu

Swedish Meats och Greenpeace diskuterar stopp för GMO-foder

Miljöorganisationen Greenpeace gjorde en aktion mot företaget Swedish Meats förra veckan. Swedish Meats köper djur från bönder. Swedish Meats slaktar djuren och säljer köttet.
  Tidigare har de sagt att bönderna inte får ge djuren genmanipulerad soja. Men nu säger de att bönderna får ge djuren genmanipulerad soja. Greenpeace gjorde sin aktion för att protestera mot det.

Några aktivister från Greenpeace klättrade upp på väggen på Swedish Meats lokaler vid Globen i Stockholm. De hängde upp en banderoll. På banderollen fanns märket för företaget Scan. Scan gör korv, köttbullar och annan mat av kött. Swedish Meats äger Scan. Men Greenpeace hade ändrat på märket. Det stod GMO Scandal i stället för Scan.

GMO är genmanipulerade växter. Greenpeace vill inte att man ska använda sådana växter. De säger att det är farligt för naturen. Greenpeace lämnade två ton djurfoder som inte var genmanipulerat till Swedish Meats som present.
- Vi vill visa Swedish Meats att det finns mycket djurfoder som inte är genmanipulerat, säger Kathleen McCaughey.
Swedish Meats har tidigare sagt att de inte vill köpa djur som har ätit GMO-foder. Men från och med januari 2006 har de ändrat det. Nu köper de även djur som har ätit GMO-foder. Kathleen McCaughey säger:
- De säger att GMO-foder är billigare. Men det är bara fem öre billigare per kilo. Företaget Monsanto har utvecklat GMO-växterna. De vill ha 15 dollar per ton i royalty.
Forskare i Australien säger att man kan bli allergisk om man äter kött från djur som har ätit genmanipulerade ärtor. Det beror på att proteinet i ärtorna blir annorlunda när man ändrar generna. Den brittiska forskaren Arpad Pusztai säger att Monsantos forskning om GMO är dålig. Man har undersökt råttor som har ätit GMO-majs. Råttorna fick skador på lever och njurar. De fick för mycket vita och röda blodkroppar och för mycket socker i blodet.
- Men det finns väldigt lite forskning om genmanipulerade växter. Att använda dem är ett experiment. Vi vet inte vad som kan hända med djur, växter och miljö. Men vi vet att de genmanipulerade växterna korsar sig med de vanliga växterna. När de kommer ut i naturen kan man inte få bort dem.

EU-kommissionen bestämde förra året att man får mata djur med GMO-foder. Miljörörelser och andra protesterade. I Sverige protesterade även Gentekniknämnden, Läkemedelsverket och Naturvårdsverket. Men USA och Världshandelsorganisationen, WTO, sa att EU skulle godkänna GMO-foder. Därför sa EU ja till det.
- Grisar får GMO-foder i Sverige. Men företaget Svensk fågel kanske också vill börja med GMO-foder. Vi är rädda att fler ska börja ge djuren GMO, säger Kathleen McCaughey.
Lantmännen importerar mest djurfoder i Sverige. Lantmännen är inte oroliga över GMO-fodret. De säger att hälften av alla sojabönor är GMO. De vill kunna sälja billiga sojabönor.
- EU har godkänt GMO. Det är billigast. Men om folk inte vill köpa kött från djur som har ätit GMO, kan vi ändra oss, säger Kjell Larsson på Lantmännen.
Kjell Larsson säger att det även finns dåliga saker med GMO.
- I Sverige har genmanipulerad raps korsat sig med ett ogräs som heter åkerkål. Därför har åkerkålen blivit resistent mot gifter som man använder mot ogräs. Men då får man byta ogräs-medel.
Greenpeace träffade Swedish Meats nya vd, Åke Modig, när de gjorde sin aktion.
- Först sa han att vi skulle gå. Men sedan lyssnade han. Han ville veta om folk vill köpa GMO-fri mat. I så fall kanske de kunde förbjuda GMO igen, sa han. Han lovade att läsa papperen som han fick av oss. Han kan inte bestämma själv. Han måste bestämma tillsammans med styrelsen, säger Kathleen McCaughey.

Åke Modig har tidigare varit vd på Arla. Då var han med och bestämde att de inte skulle ha GMO.
- Om det finns gott om billigt GMO-fritt foder är vi inte emot att sluta med GMO igen. Det är bra för regnskogen i Amazonas. Vi ska fortsätta att diskutera med Greenpeace, säger Åke Modig.
Men Åke Modig gillar inte Greenpeaces banderoll. Han tycker att det var fel att de hängde den på huset, eftersom Swedish Meats har pratat med Greenpeace det senaste året. Kathleen McCaughey säger:
- Vi gör aktioner även om de pratar med oss. Annars sitter man bara i styrelserummen och pratar, och inget händer. Vi gör aktioner för att många ska se problemet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu