Aktion mot Swedish Meats kan ändra gmo-policy
Greenpeace genomförde en aktion mot Swedish Meats lokaler i måndags. Detta för att protestera mot att företaget numera tillåter sina leverantörer att utfodra djur med genmanipulerad soja. Företagets vd Åke Modig säger till Fria Tidningar att han inte är helt främmande för att återinföra förbudet mot GMO-forder.
I måndags klättrade ett antal Greenpeaceaktivister upp på Swedish Meats lokaler vid Globen i Stockholm och hängde upp en banderoll. På den fanns Greenpeace omtolkning av den välkända Scanloggan. Istället för Scan stod det 'gmo scandal'. Dessutom levererade aktivisterna två ton icke genmodifierat djurforder i present till Swedish Meats.
- Med vår leverans av icke genmodifierat foder vill vi visa Swedish Meats nye vd att det finns gott om GMO-fritt foder, säger Kathleen McCaughey, GMO-talesperson på Greenpeace.
Bakgrunden till protesterna är att Swedish Meats, som är ägare av varumärket Scan food AB, gav upp sin GMO-fria policy vid årsskiftet. Tidigare har man sagt att GMO-foder inte får användas av Swedish Meats leverantörer. Nu är det alltså fritt fram för Scans djuruppfödare att utfodra sina djur med genmanipulerad soja.
- Ett av deras argument är att GMO-sojan blir billigare. Men det handlar bara om fem öre per kilo. I Danmark vill företaget Monsanto, som utvecklat GMO-grödorna, ha 15 dollar i royalty per ton.
Ett australiensiskt forskarlag under ledning av Wanessa Prescott har konstaterat att om man äter djur som utfodrats med genmanipulerade ärtor kan man få en allergisk reaktion. Detta beror på att proteinstrukturen ändras i grödorna när generna ändras.
Även den brittiske forskaren Arpad Pusztai har konstaterat att Monsantos egen forskning är slarvig och att råttor som har utfodrats med GMO-majs fått skador på lever och njurar, förhöjd halt av vita och röda blod-kroppar och skadliga mängder blodsocker.
- Men det finns väldigt lite forsk-ning på genmanipulerade grödor. Att använda dem är ett experiment, som kan ge oanade konsekvenser för människor, djur och miljö. Men vad vi vet är att de genmanipulerade grödorna korsar sig med de vanliga. När de väl kommit ut i miljön, kan man inte bli av med dem.
Trots detta bestämde EU-kommissionen förra året att genmodifierade grödor ska få användas som djurfoder och livsmedel trots protester från miljörörelser och andra aktörer. I Sverige var även Gentekniknämnden, Läkemedelsverket och Naturvårdsverket kritiska.
Men efter påtryckningar från USA och Världshandelsorganisationen, WTO, gav EU med sig. WTO arbetar bland annat för att undanröja handelshinder och ville ta bort EU:s skyddsåtgärder mot GMO-grödor. Och eftersom EU är medlem i WTO ansåg kommissionen att man måste gå med på påtryckningarna.
- I Sverige är det mest grisar som utfodras med genmanipulerade grödor. Men andra företag som Svensk fågel, följer Swedish Meats beslut med stort intresse. Vi är rädda för att fler kommer att följa deras exempel om de inte ändrar sig, säger Kathleen McCaughey.
Denna utveckling är inget som bekymrar Lantmännen, Sveriges största importör av djurfoder. Där säger man att hälften av världens produktion av sojabönor är genmodifierade och att Lantmännen vill erbjuda kunderna det mest prisvärda fodret.
- Eftersom GMO-grödor är godkända av EU och är det mest billiga alternativet kommer vi att importera genmodifierad soja. Det enda som skulle kunna få oss att ändra oss är om konsumenterna vägrar köpa kött av djur som utfodrats med detta foder, säger Kjell Larsson som är ansvarig för fodersäkerhet på Lantmännen.
Men han medger att bruket av genmanipulerade grödor får oönskade effekter.
- I Sverige har genmanipulerad raps korsat sig med ogräset åkerkål. Det gör att åkerkålet blivit resistent mot ogräsmedel. Men då är det bara att gå över till ett annat bekämpningsmedel.
Under måndagen träffade Greenpeace Swedish Meats nytillträdde vd Åke Modig. Det var hans företrädare som hävde förbudet mot genmanipulerade grödor för Scans leverantörer vid årsskiftet.
- Till en början ville han bara att vi skulle försvinna snarast, men snart började han lyssna. Han ville ha marknadsargument för att återinföra en GMO-fri policy och lovade att titta igenom det material som vi lämnade. Han måste ju ha styrelsen bakom sig.
Åke Modig, som tidigare infört en GMO-fri policy på Arla där han har varit vd, är inte helt emot att återinföra förbudet på Swedish Meats.
- Om det finns tillräcklig tillgång till GMO-fritt foder till rimliga priser, är vi inte emot att införa den GMO-fria policyn igen, inte minst med tanke på regnskogen i Amazonas. Så vi kommer att fotrsätta vår dialog med Greenpeace, säger Åke Modig.
Men han är upprörd över att aktivisterna hängde på fasaden tillsammans med banderollen eftersom företaget har haft en dialog med Greenpeace under året.
- Vi gör dessa aktioner även under pågående diskussioner. Annars fastnar vi i styrelserum där företagen lovar att vidta åtgärder utan att det händer något. Genom aktioner sätter vi problemet i fokus och får konsumenterna med oss, säger Kathleen McCaughey.