• Sverige är en av världens största exportörer av krigsmateriel. Vi är ett av få länder som producerar avancerade produkter till exempel stridsflygplan,
Fria.Nu

Tjänstemän ska fortsätta bestämma om svensk vapenexport

Regeringen har inte tagit ställning till ett beslut om vapenexport sedan år 2000 trots att Sverige är världens sjunde största vapenexportör. Istället tas besluten av tjänstemän utan politiskt ansvar på Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Det har medfört att vi exporterat krigsmateriel till Storbritannien under Irakkriget. Ett nytt lagförslag är på gång, men ISP ska enligt detta fortsätta som vanligt.

I år är det tio år sedan regeringen överförde beslut om vapenexport från utrikesdepartementet till myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Redan då varnade Svenska Freds- och Skiljedoms- föreningen för att regeringen på detta sätt försökte befria sig från ansvaret för vapenexporten genom att gömma sig bakom en myndighet utan politisk kontroll.
I dag konstaterar Svenska Freds att deras värsta farhågor har besannats. Mellan 2001 och 2004 har inte ett enda ärende förts över till regeringen för beslut. Bara en promille av alla ärenden har lämnats över till regeringen.
- Det sista ärendet lämnades över i juni år 2000, säger Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska Freds.

Han berättar att Sverige årligen exporterar krigsmateriel för 7,3 miljarder kronor och kommer på sjunde plats i världen som vapenexpor- tör. Sverige är ett av få länder som producerar avancerade produkter som stridsflygplan, krigsfartyg, fordon och tungt artilleri som kanoner och robotar.
- Inte ens under Irakkriget 2003 överlämnades beslutet om vapenex-port till Storbritannien till regeringen.

I lagen om krigsmateriel står det i första paragrafen att 'Inspektionen skall med eget yttrande lämna över ett ärende till regeringens prövning, om ärendet har principiell betydelse eller annars är av särskild vikt'.
Men i regeringen är ansvaret för vapenexporten otydlig. Det är utrikesdepartementet som har det egentliga ansvaret. Men den ansvariga ministern är inte Laila Freivalds utan Ulrika Messing på näringsdepartementet. På så sätt är det bekvämt för regeringen att överlåta besluten på en myndighet.
- Nu sitter tjänstemän utan politiskt ansvar och beslutar om vapenexporten och regeringen slipper stå till svars. I andra länder tar regeringen det ansvaret.
Rolf Lindahl berättar att det pågår en översyn av exportkontrollsystemet inom regeringskansliet. Man tittar på hur en tydligare ansvarsfördelning ifråga om export av krigsmateriel ska se ut.
- På tjänstemannanivå har vi förberett en lagrådsremiss. Men regeringen har ännu inte lagt fram den för lagrådet, säger Leif Rensfeldt, ämnesråd och delförfattare på utrikesdepartementet.
- Vi vet inte när den ska gå till lagrådet, vi vill jobba med den lite till, säger Annie Person, planeringschef för Ulrika Messing.
- De vill vänta med den till efter valet, säger Rolf Lindahl.
Lagrådsremissen har föregåtts av en statlig offentlig utredning, SoU 2005:9, men den föreslår inte att regeringen ska fatta fler beslut om vapenexport än vad de gör i dag.
- ISP ska fortsätta som vanligt. Vad vi föreslår är att lagstiftningen ska harmonisera med EU:s regler om vapenexport. Det innebär bland annat att det ska behövas tillstånd för import av krigsmateriel, säger Leif Rensfeldt.

Fakta: 

Sveriges vapenexport  2004, miljoner kronor:

* Länder i väpnat krig mot terrorismen:
USA 770
Storbritannien 522
Japan 121
Australien 103
Polen 93
Italien 6,6
Ryssland 3,4
* Diktaturer:
Förenade
arabemiraten 90,3
Pakistan 25,3
Tunisien 3,4
Saudiarabien 1,0
Kina 0,4
Oman 0,2
Kazakstan 0,1
Källa: regeringens skrivelse Strategisk exportkontroll 2004, 2004/05:114.

Sveriges vapenexport  2004, miljoner kronor:

* Länder i väpnat krig mot terrorismen:
USA 770
Storbritannien 522
Japan 121
Australien 103
Polen 93
Italien 6,6
Ryssland 3,4
* Diktaturer:
Förenade
arabemiraten 90,3
Pakistan 25,3
Tunisien 3,4
Saudiarabien 1,0
Kina 0,4
Oman 0,2
Kazakstan 0,1
Källa: regeringens skrivelse Strategisk exportkontroll 2004, 2004/05:114.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu