• Anhängare till den bolivianske presidentkandidaten Jorge ”Tuto” Quiroga demonstrerar i en av en rad manifestationer inför valet i morgon i Bolivia.
Fria.Nu

Spänt inför bolivianska valet

Det råder en spänd stämning inför valet i Bolivia i morgon söndag. Ingen av presidentkandidaterna väntas få en absolut majoritet och därmed blir det upp till parlamentet att utnämna presidenten i det djupt splittrade landet.

Det socialistiska partiet MAS ledare Evo Morales har, enligt de ofta otillförlitliga opinionsundersökningarna, för närvarande mellan 2 och 6 procents försprång till sin närmaste medtävlare om presidentposten, expresidenten Jorge 'Tuto' Quiroga från center-högerpartiet PODEMOS. Men antagligen får ingen av kandidaterna över 50 procent av rösterna och eftersom Bolivia inte har en andra omgång i presidentvalet så blir det upp till parlamentet att utse presidenten. Det kan bli svårt för MAS att nå majoritet i parlamentet, samtidigt skulle det vara ett mycket kontroversiellt beslut att fälla den kandidat som fått flest röster i de allmänna valen.

Samtidigt som ordkriget är mycket hätskt har paradoxalt nog kandidaterna närmat sig varandra politiskt. Morales vicepresidentkandidat Alvaro Garcia Linero har förklarat att 'Bolivia kommer att förbli ett kapitalistiskt land på kort och medellång sikt' och Morales har vid upprepade tillfällen sagt att han söker en allians med landets 'hederliga företagare' och välkomnar 'produktiva investeringar'. I den explosiva frågan om gasresurserna förespråkar MAS 'nationalisering utan expropiering'. Flera folkrörelserepresentanter har skarpt kritiserat denna högervridning.

Även Quiroga talar i dag offentligt om nationalisering och om att ställa krav på avskrivning av utlandsskulden, fast konkreta förslag för detta är svåra att hitta i partiets program. Och den tredje huvudkandidaten, liberalen Samuel Medina från partiet Unidad Nacional, har haft som huvudstrategi att positionera sig mellan Morales och Quiroga och framställa sig som ett alternativ för de som 'inte vill polarisera landet'. Medina är en framgångsrik affärsman som bland annat äger Burger King-resturanger och cementfabriker. Han ligger dock långt efter utan chans att delta i slutstriden om presidentposten.

Den bolivianska radikala nättidningen Econoticias redaktion gör antagandet att Quiroga vid en seger snabbt kommer att försöka genomdriva en nyliberal agenda med hjälp av våld, efter modell från sin avsatte företrädare Gonzalo Sanches de Losada. Ifall av en seger för Morales redovisar tidningen tre olika bedömningar som existerar inom Bolivias starka folkrörelser.

Bland andra fackfederationen COB, de radikalaste bonderörelserna och El Altos kvartersråd antar att MAS kommer att försöka pacificera folkrörelserna inifrån för att undvika att genomföra mer än ytliga förändringar i landets ekonomiska system.

En annan gruppering, inkluderande bland annat Cochabamba-baserade Coordinadora del Gas, räknar med att MAS kommer att tvingas av folkrörelserna att vidta radikala åtgärder mot storjordägarna och det transnationella kapitalet.

Slutligen utgår många MAS-dominerade organisationer att en Morales-regering kommer att genomföra sådana åtgärder frivilligt utan att behöva utsättas för press.

Upptrappningen inför valet har varit intensiv och demonstranter från olika läger har rykt ihop på Bolivias gator. Under en demonstration för PODEMOS förra veckan gick anhängaren Kessel och delar ut kampanjkondomer med texten 'ta det säkra alternativet'.

- Jag kommer rösta på Tuto för att han är den ende som har förslag för hur vi ska komma vidare i det här landet. Till exempel att nationalisera gasen, men med mekanismer, inte med våld. Evo Morales är inte kompetent för att regera landet, han kommer att utlösa ett inbördeskrig säger Kessel.

I en rondell i närheten av La Paz universitet närmar sig paraden en kampanjgrupp från motståndarna MAS och kravallpolis ställer upp en linje mellan antagonisterna. Kampen om strategiska positioner i staden har gått till direkt fysiskt handgemäng tidigare. MAS spelar andinsk folkmusik i sina högtalare och över det håller den lokale parlamentskandidaten tal.

- Jag tror vi vinner eftersom folk vill ha förändring. Visserligen lovar alla kandidaterna förändring, men vi vet att alla andra utom Evo kommer från de gamla korrumperade, blodbesudlade partierna, fast under nya namn. Som Tuto Quiroga som tidigare varit vicepresident, säger aktivisten Mayra.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett OS kantat av protester

I skuggan av spelen i Rio bubblar missnöjet mot Brasiliens tillförordnade högerpresident Michel Temer.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu