• Regeringskritiska protester vid damernas maraton i Rio på söndagen.
  • Efter att ha buats ut under invigningen har president Michel Temer beslutat att inte delta vid avslutningen på söndag.
  • Den olympiska facklan möttes av protester på flera håll i Rio när spelen invigdes.
  • Polisen stänger inne en grupp demonstranter i Sao Paulo den 5 augusti.
  • ”Aldrig Temer” - en av flera politiska protester under damfotbollsturneringen vid OS.
  • "Guldmedalj i hyckleri" - protest på läktaren under damfotbollsmatchen mellan Brasilien och Australien i Belo Horizonte den 12 augusti.
Fria Tidningen

Ett OS kantat av protester

Trots protester och låga opinionssiffror fortsätter Brasiliens tillförordnade president Michel Temer att driva ett radikalt högerprogram.

Efter att ha mötts av burop och visslingar under OS-invigningen i Rio de Janeiro kommer Brasiliens tillförordnade president, Michel Temer, att utebli från avslutningen. Detta trots att det skapar en mindre diplomatisk förveckling: Japans premiärminister Shinzo Abe kommer vara på plats i egenskap av värd för nästa OS, och nu måste ett alternativt möte mellan dem planeras in på annan plats.

Tidigare fick polisen använda tårgas och chockgranater för att bana väg förbi demonstranter i en fattig Rio-förort för den olympiska elden, som också släcktes vid ett tidigare tillfälle av strejkande lärare i en småstad i provinsen.

I helgen stormade demonstranter med anti-Temer-plakat damernas maraton, och tv-sändningen bytte abrupt kamera för att undvika protesten. Olympiska kommittén, IOK, kräver att politiska protester är bannlysta från spelen, men Brasiliens högsta domstol menar att ett sådant generellt förbud vore grundlagsvidrigt.

Protesterna understryker Michel Temers fortsatt skakiga stöd, med bara 14 procent i den senaste opinionsmätningen, och nu också alltmer indragen i den pågående, gigantiska korruptionsskandalen kring oljebolaget Petrobras.

Tidigare chefen för byggbolaget Odebrecht, dömd till 19 års fängelse, pekar ut Temer och flera ministrar i den nya regeringen som mottagare av miljonbelopp under 2014. Temer försvarar det som ett legitimt kampanjbidrag, medan bland annat utrikesministern Serra och premiärministern Padilha, som inte bedrev några valkampanjer, förnekar att de tagit emot några pengar alls.

18 stats- och regeringschefer deltog vid spelens öppnande, mot 84 i Beijing för fyra år sedan – ett tecken på att landet och presidenten har mindre internationell prestige för tillfället.

Inte desto mindre verkar Temer har fortsatt högt politiskt självförtroende. Suspenderade presidenten Dilma Rousseff föreslog i veckan nyval som väg ur den politiska krisen, ”för att folket ska få avgöra vilket som är den bästa vägen att återställa stabilitet”. Förslaget stödjs av en majoritet i opinionsmätningar, men avfärdas av den nya regeringen. Istället har riksrättsprocessen mot Rousseff gått vidare genom senaten och den definitiva omröstningen, som med stor sannolikhet kommer att resultera i att hon avsätts, väntas innan augusti är över.

Temer, som nu suttit i tre månader, lade tidigare i månaden fram ett förslag om ett tillägg till konstitutionen som sätter ett tak för statliga utgifter. Förslaget innebär ingen omedelbar besparing i dag, men skulle medföra långtgående nedskärningar i sociala program på sikt, enligt ekonomen Guillermo Melho som analyserar förslaget för tv-kanalen Telesur.

Den nya regeringen har också engagerat sig för att stoppa Venezuela från att planenligt ta över ordförandeskapet i samarbetsorganisationen Mercosur, vilket ställt Brasilien, Argentina och Paraguay mot nuvarande ordförandelandet Uruguay i ett diplomatiskt krig.

Efter att Rousseff avsatts och Temer fått sitt mandat permanentat väntas han tillkännage privatiseringar, uppluckring av arbetsmarknadslagen och pensionsnedskärningar, enligt tidningen La Jornadas analytiker Eric Nepomuceno, som kallar det en ”den brända jordens taktik” – kanske med tanken att genomdriva så mycket som möjligt snabbt, om han inte skulle nå slutet av sitt mandat 2019.

Fakta: 

Temer och Rousseff

Brasiliens vicepresident Michel Temer från högerpartiet PMDB styr landet sedan president Dilma Rousseff från arbetarpartiet PT stängdes av från ämbetet i maj i väntan på riksrätt. Rousseff anklagas för att ha försökt dölja landets budgetunderskott med lån från statliga banker. Anhängare till Rousseff anklagar i sin tur högeroppositionen för att ligga bakom en juridisk kupp mot Rousseff.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Dunkla motiv bakom häxjakten mot Rousseff

Analys

Processen mot Brasiliens president Dilma Rousseff handlar inte om hon brutit mot lagen eller inte – det är bara en bricka i den USA-stödda högerelitens försöka att sänka arbetarpartiet PT, skriver Jon Weman i en analys.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu