• Dubbelporträtt av P. S Krøyer och Marie Krøyer, 1890.
Göteborgs Fria

Skagenmålarna Marie och PS Kröyer på Konstmuseet

De stod i centrum bland de berömda Skagenmålarna vid 1800-talets slut. Men ingen vet bestämt varför Marie Kröyer slutade måla. Det är känt, att när hon 1889 gifte sig med den 16 år äldre P.S. Kröyer, så gjorde makarna en överenskommelse om att hon skulle fortsätta med sin konst.

- Av många kärleksfulla porträtt finns två där man ser att Marie målar, säger Lena Boethius, intendent vid Göteborgs Konstmuseum.

Här visas Maries verk för första gången i Sverige, tillsammans med den berömde makens. Hon var hans vackra modell, men också en självständig konstnär - till en början.

Det är bara några år sedan alla Maries verk kom tillrätta och visades i hemlandet Danmark.

- Peder Severin, som kallades Sören av vännerna, var Danmarks absolut mest kända konstnär vid den tiden. Det kan inte ha varit lätt att vara gift med honom, som också led av svår manodepressivitet, med flera sjukhusvistelser, säger Lena.

Det är P. S. Kröyer som är mannen bakom några av de allra mest kända målningarna från Skagen vid tiden för förrförra sekelskiftet, som den festliga 'Hipp, hipp, hurra!', för övrigt ägd av Göteborgs Konstmuseum, och 'Sommarafton på Skagen Sönderstrand' med de två damerna i fotsida vita klänningar gående på sanden. En av dem är Marie, den andra Anna Ancher.

Lena Boethius, intendent vid museet, tycker absolut att Marie var en betydande konstnär, trots hennes ganska blygsamma produktion. Typiskt är dels att hennes målningar är små till formatet, dels att motiven ofta inskränker sig till interiörer från hem och trädgård.

- På den tiden kunde en kvinna inte röra sig ute hur som helst, därför föll det sig naturligt att utnyttja de nära motiven, säger Lena. Hon anser också att Marie visar mer åt ett modernare måleri som nästan förebådar kubismen, med större ytor, som en röd ladugårdsvägg.

Kröyer var annars en av dem som införde realismen i nordiskt måleri. Hans bild av italienska hattmakare, så realistisk att man ser svettdroppen i mannens panna, blev kontroversiell.

P. S. Kröyer lockade fler målare till sig till Skagen på somrarna, det blev en koloni.

Intressant är, att här visas hur mycket den då nya konsten använde sig av fotografiet. 'Hipp, hipp, hurra!' med det berömda soldallret i lövverket och blänken i de höjda glasen, är utförd med foto som direkt förlaga. Detta har tidigare hyssjats om, men Göteborgs konstmuseum visar nu direkt hur det gick till. Vi får se några vackra fotoplåtar i blåton.

Väl bekant är ju Maries romans med tonsättaren Hugo Alfvén, som hon gifte sig med sen hon skilt sig från Sören. Paret bosatte sig i Upsala men hade ett sommarhem i Tällberg, som Marie började ägna sig åt att inreda i folkloristisk dalastil och designa möbler, med klara paralleller till Carl Larssons fru Karin alltså.

När hemmet skulle inredas sa Marie själv att hon inte ville ha någon ateljé, en vävkammare räckte.

- Mycket återstår att ta reda på om Marie, säger Lena Boethius.

Marie levde 1867 - 1940.

Fakta: 

Marie och P.S. Kröyer på Göteborgs Konstmuseum
Utställningen pågår till och med den 15 januari.
Guidade visningar
tis - fred kl 12
lör kl 12 & 14
sön kl 12, 13 & 14

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med glödande passioner och ond bråd död

Göteborgs stadsteater presenterar den kommande säsongens program. Publiken kan se fram emot nya versioner av klassiker som Ett drömspel, Hustruskolan och Kharmen. Men även helt nyskrivna verk som Lasermannen och de onda.

Göteborgs Fria

Kvinnorna i centrum i Tjechovs Måsen

- Jag är 55 år, då är det väl för sent att ändra på sitt liv!?
En replik ur 'Måsen', ett av Anton Tjechovs klassiska dramer. Men när den över 100 år gamla pjäsen får premiär på Göteborgs Stadsteater den 25 februari, då är vinkeln lite annorlunda.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu