• Mia Höglund Melin i en av huvudrollerna i Måsen
Göteborgs Fria

Kvinnorna i centrum i Tjechovs Måsen

- Jag är 55 år, då är det väl för sent att ändra på sitt liv!?
En replik ur 'Måsen', ett av Anton Tjechovs klassiska dramer. Men när den över 100 år gamla pjäsen får premiär på Göteborgs Stadsteater den 25 februari, då är vinkeln lite annorlunda.

- Jag har valt att anlägga ett feministiskt perspektiv, förklarar regissören Carolina Frände.

Hon har flyttat fram handlingen något i tiden. 'Måsen' hade urpremiär 1898. Carolina har tagit handlingen till åren strax före och under 1914, då första världskriget utbröt.

- Då hamnar vi i ett mer skärpt läge, på väg in i en modern tid. Det är slutet på en epok och början på en ny, då kvinnorörelsen börjar växa och formera sig tydligt, säger regissören.

Kvinnor i Sverige fick ju faktiskt rösträtt först 1921.

- Jag tycker att 'Måsen' kan spegla starten på det som fortfarande är kvinnorörelsen, det att kvinnor kan skaffa ett eget yrke, ett eget liv, och börja ta plats i det offentliga rummet, säger Carolina.

Mia Höglund-Melin spelar en huvudroll som Nina. Hon vill inte vara något passivt objekt.

- Jag har jobbat med att driva kvinnokaraktären, att kanske låta kvinnan kyssa och förföra medvetet - istället för att 'bli' kysst och förförd, säger Mia.

En huvudfråga i 'Måsen' är den som de flesta av oss ställer sig: vad ska man göra med sitt liv? Och, om man är lite äldre, vad blev det kvar?

Carolina Frände talar om mötet mellan generationer, mellan vuxna barn, föräldrar och släktingar.

Skådespelerskan Carina Boberg talar om varje människas behov av att bli bekräftad.

Och som, i andra av Tjechovs dramer, (Körsbärsträdgården, Tre systrar) handlar det om människornas längtan bort från ett slött liv på landet - där de passas upp av tjänstefolk och går omkring och suckar - till den stora staden med alla dess möjligheter och risker. Få av dem vågar dock ta det riktiga klivet.

- Men i den här pjäsen så åker de som vill, säger Carolina Frände. Nina blir ju skådespelerska i Moskva. Unga tjejer kan bryta de äldres mönster.

I övriga roller bland andra Hanna Bogren, Henric Holmberg, Johan Karlberg, Thomas Nystedt, Mariann Rudberg. Scenograf är Lars Östbergh.

'Måsen' har premiär på Stora scenen, Göteborgs Stadsteater, den 25 februari.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skagenmålarna Marie och PS Kröyer på Konstmuseet

De stod i centrum bland de berömda Skagenmålarna vid 1800-talets slut. Men ingen vet bestämt varför Marie Kröyer slutade måla. Det är känt, att när hon 1889 gifte sig med den 16 år äldre P.S. Kröyer, så gjorde makarna en överenskommelse om att hon skulle fortsätta med sin konst.

Göteborgs Fria

Med glödande passioner och ond bråd död

Göteborgs stadsteater presenterar den kommande säsongens program. Publiken kan se fram emot nya versioner av klassiker som Ett drömspel, Hustruskolan och Kharmen. Men även helt nyskrivna verk som Lasermannen och de onda.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu