Unga har mer gift i sig | Fria.Nu
  • Emily Diab, 19 år, mamma Kerstin Diab, 53 år och mormor Karin Kronberg, 86 år, var en av de 13 europeiska familjer vars blod testades av Världsnaturfo
Fria.Nu

Unga har mer gift i sig

Barn har högre halter av de nya kemikalier som finns i kläder, datorer, möbler och smink än äldre generationer. Det visar en unik studie från Världsnaturfonden. Tre generationers kvinnor i tolv europeiska länder har fått sitt blod testat. Det visade sig att samtliga hade 73 vanliga kemikalier i blodet. Ändå misstänks de minsta barnen vara mest utsatta.

I torsdags presenterade Världsnaturfonden, WWF, sin nya undersökning Detox, om hur mycket kemikalier som finns i blodet i tre generationer. 13 familjer från olika EU-länder har fått sitt blod testat och analyserat. Det är den första studien i sitt slag som gjorts på europeisk nivå. Att man valt att presentera studien just nu beror på att förhandlingarna om EU:s nya kemikalielagstiftning REACH är inne i sitt slutskede.

De flesta som ingick i undersökningen var kvinnor.

- Vi valde att i huvudsak testa kvinnor eftersom de också för vidare kemikalier i kroppen till kommande generationer, berättar Lars Kristoferson, generalsekreterare på WWF.

I undersökningen hamnade den svenska familjen, Karin Kronberg, 86 år, Kerstin Diab, 53 år och Emily Diab, 19 år, oftast nära medeltalet på halterna av kemikalier vid en jämförelse med de övriga europeiska familjerna. Totalt har 107 kemikalier testats, allt från förbjudna ämnen som PCB och DDT till så kallade vardagskemikalier som finns i bland annat förpackningar, smink, tv-apparater och datorer. Av dem fanns spår av 73 ämnen i blodet.

- Men jag lovar er att ert blod innehåller betydligt fler kemikalier. Vi testade bara de vanligaste, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Inte oväntat var halterna av PCB och DDT som förbjöds på 70-talet högst hos mormorsgenerationen. Men nya kemikalier som fluorerade ämnen, PFOS och PFOA, som bland annat finns i kläder och mattor för att fläckar inte ska fastna, hittades mest hos den yngsta generationen. Detsamma gällde för bromerade ämnen som bland annat finns i elektronik. Även syntetisk mysk som misstänks påverka fertiliteten fanns i högre halter i den yngsta generationen.

- Vi vet att bromerade ämnen kan ge inlärningssvårigheter och flourerade ämnen leverskador, säger Åke Bergman.

Åke Bergman berättar att bromerade flamskyddsmedel inte ännu har några restriktioner i EU. Det kommer de heller inte att få om EU:s industriutskott får bestämma över hur REACH ska se ut. Industriutskottet vill att bara 10 000 av de 30 000 kemikalierna ska testas och regleras.

- Det är därför det är så oerhört viktigt att påverka politikerna nu. Annars tar det minst tio år innan REACH-lagstiftningen kommer att kunna ändras.

Han är inte nöjd med miljöutskottets förslag om att ämnen under 0,1 procent i en vara inte

behöver registreras och testas i REACH.

- Alla kemikalier är giftiga. Och vid en viss koncentration i blodet påverkar de hälsan.

Det bekymrar honom även att den yngre generationen har höga halter av olika kemikalier. Den högsta halten av Bisfenol-A, en kemikalie som är mycket lik östrogen och som används i vissa plastflaskor och cd-skivor, fanns i ett av barnen.

- Det finns också en stor okunskap om hur de flourerade kemikalierna som finns i godispapper och behandlade pappersförpackningar påverkar hälsan. Detsamma gäller för ftalaterna som finns i plastförpackningar.

Men WWF:s studie har inte undersökt de minsta barnen. Alla som deltog i studien var mellan 12 och 92 år. Men man misstänker att det är de små barnen som får i sig mest kemikalier.

Nästa vecka ska delar av den svenska familjen besöka Bryssel tillsammans med WWF för att tala med politikerna. Karin Kronberg, 86 år, är inte orolig för sin egen hälsa men för kommande generationers.

- Jag gick på en nit när jag trodde att DDT var ofarligt. Politiker måste ta till sig den här kunskapen.

Kerstin Diab, 53 år, menar att hon inte har lust att leva sitt liv utan datorer, mobiltelefoner och annat som den moderna människan har vant sig vid. Därför måste frågan om hur människor exponeras av kemikalier sättas högst upp på den politiska agendan.

Emily Diab, 19, säger att hon nog kommer att läsa mer på innehållsförteckningar i framtiden och vara mer medveten om vilka kemikalier olika produkter innehåller.

- Det är inte rätt att människor ska utsättas för detta experiment.

Fakta: 

Läs mer:
www.wwf.se kan du ladda ner undersökningen.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu