Fria.Nu

Protester mot stigande matpriser i El Salvador

El Salvador Omkring 400 demonstranter bankade förra onsdagen på tomma grytor utanför El Salvadors centralbank i protest mot höjda matpriser. De krävde statliga priskontroller och höjda minimilöner.

De senaste åren har det internationella marknadspriset på basvaror som bönor, ris och majs ökat stadigt. I december 2007 var det prisindex som den brittiska tidskriften The Economist publicerade det högsta någonsin, sedan beräkningarna inleddes 1845. Orsaken är biobränsle-boomen och ökad konsumtion i Kina och Indien.

Enligt El Salvadors konsumentcenter kostade basmat för en månad i urbana områden motsvarande 128 US dollar i maj 2004, medan minimilönen låg på 151 US dollar. I januari 2008 kostade samma mat 159 US dollar medan minimilönen var 162 US dollar i månaden.

Flera analytiker menar att det bara är hemskickade pengar från de cirka 2,9 miljoner salvadoraner som bor och arbetar utomlands som hittills har hindrat fler invånare från att bli utfattiga. (IPS)

Krav på höjd minimilön i Burkina Faso

Burkina Faso Tusentals människor intog gatorna i Ouagadougou och andra städer i Burkina Faso i lördags i protest mot stigande priser på baslivsmedel. Demonstrationerna organiserades av en koalition av fackföreningar och politiska organisationer, som även hotade med att utlysa en nationell strejk.

– Om regeringen inte lyssnar på våra krav kommer vi att fortsätta med våra aktioner tills den förstår att det finns ett folkligt missnöje, säger Tollé Sagnon, generalsekreterare för landets största fackförening till FN:s nyhetsbyrå IRIN.

Koalitionen kräver bland annat att lönerna inom den offentliga sektorn ska höjas med 25 procent och skatten på bränsle sänkas för att kompensera för stigande matpriser. Det senaste året har protester mot ökade levnadsomkostnader flera gånger lett till våldsamheter i Burkina Faso. Lördagens demonstrationer avlöpte dock fredligt.

Förtrycket hårdnar inför Egyptens val

Egypten Hundratals medlemmar av det Muslimska brödraskapet, Egyptens största oppositionsrörelse, har arresterats inför kommunalvalet den 8 april. Tusentals andra har hindrats av säkerhetspolisen från att registrera sig som kandidater i valet. Nu varnar rörelsens ledare för att frustration över statens arresteringskampanj kan leda till våldsamheter.

– Vår väg som Muslimska bröder är fredlig, laglig, och konstitutionell. Men vi är inte ansvariga för andra, och det är väldigt troligt att folk kommer att explodera. De har fått nog, säger rörelsens högste ledare Mohamed Mahdi Akef till Reuters.

Kommunalvalet skulle ha hållts redan för två år sedan men sköts upp efter att det Muslimska brödraskapet vunnit cirka 20 procent av platserna i parlamentet trots omfattande fusk och ingrepp i valet från statens sida.

ANC söker koalition mot HIV

Sydafrika Regeringspartiet ANC tog under helgen ett viktigt steg mot att förbättra sin skadade image i aids-frågan. Flera höga ledare för partiet närvarade för första gången vid en nationell kongress arrangerad av Treatment Action Campaign, TAC. Där manade de till en bred allians mot hiv/aids.

Landets hälsominister Manto Tshabalala-Msimang vägrade dock närvara. Hon har tidigare kritiserats hårt både inom och utanför landet för att ha förnekat sambandet mellan hiv/aids och för sitt motstånd mot behandling med bromsmediciner. TAC, som förespråkar medicinsk behandling av aids-sjuka, har flera gånger krävt hennes avgång.

Stärkt stöd för Hamas i Palestina

Palestina Hamas-ledaren Ismail Haneya skulle vinna knappt över Fatah-ledaren och den palestinska presidenten Mahmoud Abbas om det hölls val i dag. Haneya skulle få 47 procent av rösterna mot 46 procent för Abbas, enligt en ny opinionsundersökning genomförd av Palestinian Center for Policy and Survey Research.

Det innebär en dramatisk ökning av stödet för Hamas jämfört med december 2007. Då skulle Abbas ha fått 56 procent av rösterna mot 37 för Haneya. Anledningen tros vara aktionen i januari då muren vid gränsen mellan Gaza och Egypten sprängdes och hundratusentals palestinier kunde fylla på sina förråd av förnödenheter efter månader av isolering. En annan orsak till det växande stödet för Hamas kan vara de många dödsoffer som orskats av den senaste tidens israeliska flygbombningar och artilleribeskjutning mot Gaza-remsan.

Mormödrar gripna under antikrigsprotest

USA Tio medlemmar av organisationen Grandmothers for Peace greps i måndags i Atlanta. På förmiddagen anlände kvinnorna, mellan 57 och 80 år gamla, till ett rekryteringskontor vid ett shoppingcenter. Där begärde de att få bli inskrivna i armén. Samtidigt samlades dussintals aktivister utanför kontoret där de slog på trummor och ropade slagord under parollen ”ta oss, inte våra barnbarn!”.

De gripna anklagas för olaga intrång och fördes till Fulton County Jail.

Under veckan planerades manifestationer över hela USA för att uppmärksamma att fem år har gått sedan invasionen av Irak.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Den 21 april är vattnet slut

I tre år har Kapprovinsen där Kapstaden ligger blivit utan de rikliga vinterregnen. Nu är det vattenkris och den 21 april stänger myndigheterna av allt vatten för allmänheten.

Fria Tidningen

Bröllop tvingar upp hemlösheten på dagordningen

Hemlöshet är normalt något det råder politisk tystnad kring i Storbritannien, men i slutet av förra veckan var Theresa May tvungen att agera. Orsaken var det stundande kungliga bröllopet och den hemlöshetsdiskussion som blossat upp.

Fria Tidningen

Lyckat hemlöshetsprojekt går på export

Det började med dagliga tågresor och slutade med ett hemlöshetsprojekt som nu snabbt söker sin väg ut över världen. Huzaifah Khaled berättar om sin varuautomat och hur den kan hjälpa till att öka medvetenheten kring hemlöshet.

Fria Tidningen

Ship to Gaza förbjuds lämna Grekland

I måndags uppdagades det att den svensk/norsk/grekiska båten Juliano hade fått propellern saboterad och avfärd från Aten fick skjutas fram. Tre dagar senare råkade den irländska båten ut för exakt samma sabotage. När så avfärd närmade sig i dag, fredag, var förväntan hög. Men lyckan blev kort.

Fria Tidningen

11 gånger så mycket missbildningar i Falluja

I ytterligare en offentliggjord rapport visar nu läkare och forskare att antalet missbildningar hos nyfödda barn i Falluja i Irak är elva gånger fler än normalt. Misstankar höjs nu om att hälsoproblemen har med USA:s vapen under attackerna 2004 att göra.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu