'Misstänkt farliga kemikalier ska inte hamna i ofödda barn'
Inför omröstningen av EU:s nya kemikalielagstiftning, REACH, har Greenpeace och Världsnaturfonden släppt en rapport om vilka farliga kemikalier som finns i ofödda barns blod. Kemikalierna kommer från produkter som används dagligen. WWF och Greenpeace kräver att REACH antas i sin helhet och att företag tvingas att använda ofarliga alternativ till kemikalierna.
Redan i livmodern utsätts foster för farliga kemikalier. De ofödda barnen får i sig gifterna via moderkakan. Det visar rapporten A present for life som tagits fram på initiativ av Världsnaturfonden, WWF, och Greenpeace. Rapporten bygger på blodprovsanalyser från 42 mödrar och från navelsträngarna på 27 nyfödda barn.
De farliga ämnena som hittats finns i en mängd produkter som används i vardagen, till exempel i konservburkar och elektriska produkter, ogräsmedel, kosmetiska produkter, leksaker, skor och kläder.
Produkterna innehåller till exempel syntetisk mysk som är förbjudet i tvättmedel men inte i parfymer och som misstänks kunna förstöra hormonsystemet och förstärka effekten av andra kemikalier. Forskningen har visat att syntetisk mysk även går över i bröstmjölk. Man har även hittat polyfluorerade kemikalier som används som ytbehandling av regnrockar och teflonpannor och som misstänks vara cancerframkallande. Även bromerade flamskyddsmedel som kan orsaka inlärnings- och beteendeproblem hos djur hittades i analyserna.
Dessutom fanns en rad ämnen som kan vara hormonstörande, till exempel ftalater som är mjukgörande för plaster och som i forskarnas analys hänger samman med cancer och minskande spermakvalitet hos män.
- Det är oacceptabelt att barn utsätts för en cocktail av skadliga kemikalier från vardagsprodukter redan innan de föds. Europeiska regeringar måste agera och kräva att industrierna ersätter de här farliga kemikalierna med säkrare alternativ, säger WWF och Greenpeace i ett gemensamt uttalande.
I slutet av oktober ska EU-parlamentets industri- och miljökommitté rösta om REACH, som ska ersätta alla nuvarande kemikalielagar. Om lagen antas ger den ett betydligt mer effektivt skydd för människor och miljö mot de farliga kemikalierna. Den nya lagen kan också göra producenterna ansvariga för kemikaliernas påverkan.
Forskarna vet i dag väldigt lite om vilken betydelse det har för ett barns hälsa att utsättas för små koncentrationer av de här kemikalierna. Därför kräver Greenpeace och WWF att lagstiftarna håller allmänhetens hälsa och miljön främst. Det kan man göra genom att de värsta kemikalierna identifieras och ersätts med säkrare alternativ. Det är också REACH:s primära mål.
- I dag är bara 5 000 av cirka 50 000 kemikalier registrerade. Om REACH går igenom i sin helhet kommer 30 000 kemikalier att registreras och undersökas, berättar Marie von Zeipel, pressekreterare på WWF.
Men förslaget om REACH har utsatts för intensiv lobbying från kemikalieindustrin och från den amerikanska regeringen. Motståndarna till förslaget säger att REACH kommer att bli dyrt att genomföra.
- Men vi tror istället att pengar kommer att sparas i form av färre sjukskrivningar och bättre hälsa, säger Marie von Zeipel.
När industri- och miljökommitteen har haft sin omröstning ska även miljöministrarna säga sitt. Därefter ska man enas om ett gemensamt förslag. Men Greenpeace och WWF är oroliga för att förslaget ska vattnas ur.
- Frågan är hur stark lagstiftningen kommer att bli. Med den konservativa majoriteten i EU-parlamentet är risken stor att REACH kommer att urvattnas rejält, säger Marie von Zeipel.
Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet har det yttersta ansvaret för miljöfrågor i Sverige. Charlotte Unger är förhandlingsansvarig för REACH-lagstiftningen. Hon berättar att Sveriges hållning i fråga om den nya kemikalielagstiftningen är mycket restriktiv. Sverige vill verka för högre krav på kemikalier som tillverkas i små volymer, det vill säga rtt till tio ton. I det nuvarande förslaget har dessa kemikalier lägre krav än de som tillverkas i större kvantiteter.
- Hur det går i omröstningen är svårt att förutspå, men Sverige är inte ensamma om att förespråka en sträng lagstiftning, säger Charlotte Unger.
Men även om förslaget om REACH går igenom i sin helhet kommer det kanske att betyda att företag kommer att kunna få dispens för att använda farliga kemikalier under en begränsad tid.
Det vill Charlotte Unger inte gå med på. Hon vill att substitutionsprincipen ska gälla, det vill säga att om det finns ett alternativ till en farlig kemikalie ska inte dispens ges för att använda den.
Lars Kristoffersson, generalsekreterare på WWF, håller med. Han säger att vi inte har råd med ett högt spel om människors hälsa och miljö medan vi väntar på ett slutligt förbud. Därför måste de farligaste gifterna bort snarast möjligt.
- Vi utsätts dagligen för ett kemiskt experiment vars långsiktiga effekter vi inte har en aning om. Så länge de här kemikalierna misstänks vara farliga ska de inte hamna hos ofödda barn, säger Lars Kristoffersson.