Åtta veckor mellan misshandel och dom
I Södertörn ska det inte ta mer än åtta veckor från en misshandel i en nära relation till en fällande dom. I Haninge har man också en handlingsplan för flickor och kvinnor som utsätts för våld i nära relationer och en policy för hur hedersrelaterat våld ska bemötas.
I Södertörns kommuner Botkyrka, Huddinge, Haninge och Nynäshamn tar man våld i nära relationer på allvar. Där har man inlett ett samarbete mellan polisen, tingsrätterna i Handen och Huddinge och Kriminalvårdsmyndigheten för att det inte ska ta mer än åtta veckor mellan ett brott och en dom.
Polisen förbinder sig att ha en utredning färdig senast fyra veckor efter att en anmälan gjorts. Sedan får åklagaren två veckor på sig att besluta om åtal. Om det blir ett åtal ska tingsrätterna ta upp fallet inom ytterligare två veckor.
- Det är viktigt att dessa brott handläggs snabbare eftersom våldet har en tendens att trappas upp, säger Tommy Lundin, kommunalråd och ordförande i socialnämnden i Haninge, tillika vice ordförande i Södertörns polisnämnd.
Han menar att även anmälningsplikten för Landstingets vårdcentraler, mödra- och barnavårdscentraler måste stramas upp liksom för socialtjänsten. Södertörn har ett nära samarbete med dessa aktörer, liksom med kvinno- och brottsofferjourer. Allt för att undvika att det ökande våldet ska leda till stora tragedier.
- Det finns ofta flera brottsoffer eftersom barnen ofta drabbas hårt. Om våldet trappas upp kan det till exempel leda till att barn omhändertas. Därför krävs det snabba insatser med besöksförbud och eventuell fängelsedom. Det är lika viktigt som akuta ingripanden för att skydda brottsoffren.
Tommy Lundin beräknar att en tredjedel av alla våldsbrott inom familjer kommer att handläggas snabbare med den nya policyn som kommer att träda i kraft från och med i höst.
Att inte de snabbare handläggningstiderna kommer att gälla alla förklarar han med att många gärningsmän går under jord efter att brottet polisanmälts.
- Dessutom måste kvaliteten på brottsutredningen bibehållas för att det ska leda till en fällande dom.
För att kvinnor ska våga anmäla ett brott förses särskilt utsatta och hotade kvinnor med ett skyddslarm som går direkt till polisen. Södertörns polismästardistrikt har även tillgång till en jourlägenhet och kontakt med kvinnojourer som kan erbjuda skyddat boende.
I Södertörnskommunen Haninge har man även utarbetat en lokal handlingsplan för flickor och kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. Den innehåller metoder och rutiner för hur all berörd personal ska agera både på kort och lång sikt.
Handlingsplanen innehåller tydliga checklistor på vad som ska göras och vilka frågor som ska ställas och hur bevis ska säkras för att få ett bra underlag för till exempel en polisutredning, familjerådgivning eller psykiatri.
Där finns också vägledning för att bedöma risker och behov av ingripanden och stöd.
- Även män som slår eller hotar är i en krissituation och måste erbjudas en kontakt inom socialtjänsten. De har också ett ansvar för framtiden och att arbeta för en förändring, säger Tommy Lundin.
Haninge har också utarbetat en handlingsplan för stöd för flickor som lever i patriarkala familjer. Det handlar i första hand om flickor som lever under tvång, våld och dödshot i hederns tecken. Även denna handlingsplan innehåller tydliga checklistor för hur man ska agera både akut och mera långsiktigt.
- Det kan handla om att ge flickan skydd innan föräldrarna informeras. Samhällets stödinsatser har tidigare många gånger inneburit risker för flickorna när familjen informerats innan ett säkert boende har ordnats.
Tommy Lundin menar att problemet med hedersrelaterat våld måste behandlas på flera nivåer samtidigt. Man har kontakt med invandrar-
organisationer och religiösa församlingar för att åstadkomma attitydförändringar. Men det viktigaste är att samtala med familjen för att övertyga dem om att hot och våld inte är acceptabelt.
- Att ge flickorna ett skyddat boende fungerar bara initialt till dess familjen kommit till sans. Därefter kan landstinget ställa upp med familjerådgivning, terapier och kuratorer.