Hyresgästerna i Stockholm överkörda av riksorganisationen
Under torsdagskvällen fick Hyresgästernas riksförbund stå till svars för varför de tillstyrkt förslaget om 'reformerad hyressättning' som hyresgästerna i Stockholm sagt nej till. Många mötesdeltagare var rejält upprörda och ilskna och visade på en stor spricka mellan riksförbundet och gräsrötterna.
I panelen på Norra Real satt representanter från Hyresgästföreningen på alla nivåer och även Ragnar Malmborg som sparkats från regionens förhandlingsdelegation för att hans idéer inte uppskattats.
- Bostadsbolagen har skickliga lobbyister. Fastighetsägare och hyresgästföreningen smyger fram åtgärder som bara gynnar fastighetsägarna.
Ett flertal deltagare klagade på bristande demokrati i Hyresgästföreningen. Förutom sparkade förtroendevalda nämnde man också att hot riktats mot en ordförande i Stockholm. Många menade att man inte längre lyssnar på medlemmarna. Det blev särskilt tydligt i det remissvar som Riksförbundet lämnat, där man inte nämnt motståndet i Stockholmsavdelningarna.
- Jag känner inte igen min egen organisation. Ni sitter i knät på era motståndare och säljer ut era medlemmar, sade en deltagare.
Sven Erik Wånell från Region Stockholm menade att läget bara är en parameter för hyressättningen. En hög hyra kan sänkas och en låg hyra kanske inte höjs så mycket. Fortfarande är det allmännyttan som används som måttstock och det taket måste hållas nere. Hyresgästerna måste ha förtroende för sin organisation.
- Sedan 1995 har hyrorna i Stockholm stigit markant. Och ingen har någonsin lyckats sänka en hyra. I stället vill man höja hyrorna till den nivå som 10 år gamla hus har. Men bostadsrättsföreningarna sänker sina utgifter och sprider ut kostnaderna över många år. Det borde SABO lära sig av, sade Margareta Friman-Scharin från Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet, NHB.
Pär Svanberg från Riksförbundet försvarade sig med att de måste ta hänsyn till hela landet. Man kommer ingenstans genom att misstänkliggöra varandra menade han.
- Vad ni vill är att marknadsanpassa bruksvärdeshyran. Gör ni det kliver vi av tåget. Det är oss det gäller, sade en deltagare.
Mötet enades om en skrivelse till Mona Sahlin om att förslaget bara gynnar fastighetsägarna och leder till stora hyreshöjningar. För att gynna den svagare parten måste förslaget avvisas och en ny utredning tillsättas. Annars kommer förslaget att få svåra sociala konsekvenser.