Marknadsanpassade hyror i princip klara
I februari 2003 kom Hyresgästföreningen, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo och Fastighetsägarna överens om hur den framtida hyressättningen skulle se ut i Stockholm, den så kallade trepartsuppgörelsen. Den går ut på att en lägenhets läge ska vägas in när man beräknar hyrorna. Äldre lägenheter ska bli successivt dyrare under en femårsperiod för att komma upp till rätt hyresnivå.
Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet protesterade då kraftigt och menade att de flesta lägenheterna i hela Stockholmsområdet skulle bli dyrare. Även de som ligger i områden som inte i dag ses som attraktiva.
Man menade att trepartsuppgörelsen skulle påskynda en marknadsanpassning av hyrorna. Man tolkade trepartsuppgörelsen som en eftergift till fastighetsägarna för att inte hyreslägenheter skulle omvandlas till bostadsrätter. På så sätt skulle inte Hyresgästföreningen förlora medlemmar.
Lokala hyresgästföreningar i Stockholm var även de kritiska till trepartsuppgörelsen men ledningen gjorde sitt bästa för att tysta debatten. Bland annat stoppades ett utskick till medlemmarna där en kritisk artikel från Stockholms Fria Tidning ingick. Men för att trepartsuppgörelsen skulle kunna geomföras i Stockholm krävdes en ändring av hyreslagen. Våren 2003 tillsattes en utredning som lämnade sitt betänkande i september 2004. Förslaget, Reformerad hyressättning, gick ut på intern remiss innan Hyresgästföreningens Riksförbund lämnade sitt remissvar till regeringen.
Hyresgästföreningens region Stockholm som representerar
147 000 medlemmar ansåg att förändringarna i hyreslagstiftningen inte bör genomföras, men Riksförbundet tillstyrkte förslaget.
Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet menar att Riksförbundet har kört över stockholmarna och att boende i Stockholm kommer att drabbas hårdast av en ändrad hyreslagstiftning eftersom Stockholm har en stor bostadsbrist. I Stockholm har alla lägenheter ett attraktivt läge.