• Studentlitteratur eller SL-kort? Det valet tvingas många studenter göra, menar studentorganisationen SSCO som nu startar en kampanj för rabatterade SL
Stockholms Fria

Studenter vill ha SL-rabatt

På måndag startar studentorganisationen SSCO en lobbykampanj för rabatterade SL-kort. En motion i frågan har tidigare fått avslag i landstingsfullmäktige, men nu gör studenterna ett nytt försök.

Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, startar nu en kampanj för rabatt på SL-kortet för studenter. Genom affischering, utdelning av vykort som ska skickas till trafiklandstingsrådet Anna Berger Kettner och namninsamlingar på de stora högskolorna vill man förmå socialdemokraterna och moderaterna i landstinget att ändra åsikt.

Men moderaterna verkar inte vara beredda att gå med på studenternas krav.

- Vi är ytterst tveksamma. Månadskortet är Sveriges billigaste och är redan subventionerat till 50 procent, säger Charlotte Broberg, gruppledare för moderaterna i SLs styrelse.

I höstas avslog landstingsfullmäktige en motion om studentrabatt i SL-trafiken, men trafiklandstingsrådet Anna Berger Kettner, s, framhöll att frågan skulle omprövas om det framkom nya fakta.

Enligt en undersökning som SCB har gjort på uppdrag av SSCO skulle 25 procent fler högskolestudenter, det vill säga 14 000 studenter, köpa SL-kort om studentrabatt infördes. Därmed bör landstingsfullmäktige kunna ändra sitt tidigare beslut, menar SSCO.

Studentorganisationen vill att kortet ska kosta lika mycket som för pensionärer, 360 kronor per månad. Ett rabatterat kort kostar enligt SSCOs bedömning mellan 50 och 70 miljoner.

- Dessa pengar föreslår vi att SL tar från marknadsföringen, säger Oskar Reimer, vice ordförande i SSCO.

Han berättar att studenternas köpkraft minskat med 25 procent under de senaste 15 åren. Över hälften av studenterna måste få ekonomisk hjälp av sina föräldrar för att klara sin ekonomi.

- Att studera på högskola håller på att bli en klassfråga. Det är nästan omöjligt att överleva för studenter som har föräldrar som inte har råd att bidra, och som går en kurs som är svår att kombinera med ett extrajobb. Det ökar naturligtvis motståndet mot att läsa vidare.

Andra jobbar extra om kursen tillåter det. Oskar Reimer säger att de som jobbar extra ofta jobbar för mycket i förhållande till den tid de borde lägga ner på studierna. Det går naturligtvis ut över studierna.

Han menar att studenternas trängda ekonomiska situation gör att många inte alls har råd med något SL-kort.

- Tvingas man välja mellan att betala sin studielitteratur eller SL-kortet, är det självklart att många plankar.

Det är inte bara det urholkade studiemedelssystemet som vållar studenter problem i dag. På tio år har antalet studenter ökat med

100 000 i Sverige. Men anslagen till högskolor och universitet har inte ökat, enligt Oskar Reimer.

- Resultatet har blivit en sänkt ambitionsnivå i hela utbildningssystemet.

Fakta: 

Fakta:
SSCO har 54 medlemskårer och nästan

80 000 medlemmar.

Kampanjen för ett rabatterat SL-kort drivs tillsammans med studentföreningarna i Stockholm

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu