Fria.Nu

Feministiskt initiativ oroar det övriga etablissemanget

Embryot till ett feministiskt parti, Feministiskt initiativ, presenterades på en presskonferens i går. Än så länge kallar sig gruppen för en förening med 15 styrelsemedlemmar. Någon ordförande eller partiledare har ännu inte utsetts.

- Under inga omständigheter kommer vi att ha en partiledare. Vi vill vara ett parti som skiljer sig från de andra partierna, sa styrelse-medlemmen Ebba Witt-Brattström till TT.

Inte heller partiprogrammet är spikat. Man vill gå ut brett och samla människor från hela landet. Därför vill man inte servera ett färdigt paket, utan de som ansluter sig ska ha möjlighet att påverka innehållet.

Tanken är att partiet ska bli antipatriarkalt och feministiskt. Feministiskt initiativ ska arbeta med jämställdhet i arbetslivet och för ett arbetsliv som inte missgynnar kvinnor. Vidare vill man sätta fokus på mäns våld mot kvinnor och ensamma kvinnors ekonomiska situation. Partiet vill att Sverige ska använda sig av möjligheten att ge människor asyl på grund av könsdiskriminering.

- I praktisk politik så betyder det att det kommer ett parti som sätter de feministiska frågorna högst upp på agendan. På det sättet hoppas jag att de gamla feministiska frågorna om den strukturella ojämlikheten äntligen ska kunna lösas, sa Ebba Witt-Brattström till Ekot.

Även män är välkomna i föreningen. Enligt Brattström kommer det inte att bli ett renodlat kvinnoparti.

I september ska föreningen bestämma sig för om de ska ställa upp i valet. Enligt en Sifo-undersökning är 25 procent av väljarna beredda att rösta på ett feministiskt parti. För vänsterpartister och miljöpartister handlar det om över 50 procent. Även om det krymper vid valurnan kan det i sig räcka för riksdagsmandat.

Men inget av de övriga partierna sitter

säkert. 23 procent av socialdemokraternas väljare kan stödja ett nytt parti. Ungefär lika stor andel registrerades för de borgerliga partierna med undantag för moderaterna, som hade den lägsta siffran med 13 procent.

- Det räcker inte med att det är 'varannan damernas' i politiken när det inte avspeglas i praktiken. Vi lever i ett samhälle som är ordnat utifrån att män ska ha mest makt och dominera, sa Gudrun Schyman.

Hon är inte orolig för att initiativet kan splittra vänstern och bana väg för en borgerlig regering. Av presskonferensen framgick inget om ekonomisk politik eller vilka konkreta krav som ska drivas. Ingen ville svara på frågor om vilket block som ska stödjas vid en eventuell vågmästarroll eller om vilken ekonomisk politik man vill se.

- Den största risken är om vi har ett samhälle som diskriminerar halva befolkningen. Jag tror att väljarna räcker till åt alla, förklarade Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativ består av ett nätverk av kvinnor från olika grupper och i olika åldrar. De fem styrelseledamöterna som deltog på presskonferensen visade redan på en bredd. Här fanns förutom en före detta parti-ledare en före detta folkpartist, en brevbärare från Filippinerna och en genusforskare från Finland. I styrelsen dominerar akademikerna. Här finns en professor, en universitetslektor, en blivande läkare, en forskningsassistent, en forskare, en art director, en psykolog och en företagare.

Reaktionerna är blandade. Miljöpartiets Peter Eriksson välkomnar initiativet och ser det som en spark i baken på miljöpartiet. Jämställdhetsminister Jens Orback är positiv, men säger sig vänta på konstruktiva förslag. Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog säger att konsekvenserna av partiet kan bli en borgerlig regering, vilket hon menar vore negativt för alla kvinnor. Den oron delas av vänsterpartiets vice ordförande Ingrid Burman.

Centerpartiets Maud Olofsson är kritisk.

- Kvinnor och män måste jobba tillsammans för att öka jämställdheten och ge lika villkor mellan könen. Lösningen kan aldrig vara att utmåla männen som fiender.

Även folkpartiets Tina Acketoft är kritisk. Hon menar att det inte finns en lösning som passar för alla kvinnor.

Fakta: 

Läs mer på
www.feministisktinitiativ.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu