Radikal präst tvingas till pension i förtid
Joseph Anderson har arbetat som präst i Svenska kyrkan i 13 år och innan dess i USA. Mot hans vilja fick han gå i pension när han fyllde 65 år, trots att han har lagstadgad rätt att fortsätta till 67 år. Och facket slår pannan blodig mot en föråldrad och otydlig organisation.
Joseph Anderson har arbetat som präst på Väddö. Han kommer ursprungligen från New York, USA. Den 31 maj förra året fyllde han 65 år. Eftersom han bara arbetat och betalat skatt i Sverige i 13 år var han angelägen om att samtidigt få sin amerikanska pension. För att få full pension därifrån måste han ha jobbat till dess han är 65 år och fyra månader enligt övergångsregler för att höja pensionsåldern till 70 år.
Joseph Anderson meddelade därför församlingen i god tid att han ville gå i pension den 1 oktober 2004. Både muntligt och skriftligt. Men hans tjänst utlystes i Kyrkans tidning redan i januari samma år. Men eftersom ingen till en början sökte tjänsten, fick han ett arbetsschema till slutet av augusti.
- Men den 27 april anställdes min efterträdare innan jag blivit uppsagd.
Då drogs hans arbetsschema tillbaka. Därefter uppmanades han med två veckors varsel att ta ut innestående och sparade semesterdagar. Den återstående tiden skulle han söka obetald tjänstledighet för. Dessa villkor accepterade han inte utan han vände sig till Kyrkliga akademiska fackförbundet för att få hjälp.
Men facket stod maktlöst. Det var svårt att få fram uppgifter från Väddö. Det enda facket kunde göra i det läget var att försöka få tillbaka de innestående semesterdagarna. Men det har de inte lyckats med ännu.
- Det handlar om några semesterdagar och hur man räknar dem. Men om arbetsgivaren bjuder till lite, har jag fortfarande hopp om att lösa fallet, säger den fackliga ombudsmannen Markus Frank i Uppsala stift.
- För vår del är fallet avslutat, säger kyrkoherde Åke Pihl i Väddö Församling.
Magnus Frank menar att Svenska kyrkan har en ålderdomlig och komplicerad organisation och det otydliga ledarskapet är ett problem för facket. Arbetsmiljöverket har flera gånger anmärkt på det otydliga ledarskapet. För att öka kompetensen försöker man nu utvidga de självstyrande församlingarna.
- Företaget Svenska kyrkan har självstyrande församlingar som drivs av andra klassens politiker som fattar oprofessionella beslut, säger Joseph Anderson
Joseph Anderson säger att samtidigt som Per Nuder vill höja pensionsåldern finns inte den viljan hos Svenska kyrkan. Där förväntas människor sluta vid 65 år och några riktlinjer för dem som vill arbeta längre finns inte.
- Ja, när jag tog över fallet visste pastoratet inte att alla har rätt att arbeta till 67 år, men nu har de väl lärt sig, säger Magnus Frank.
Joseph Anderson berättar att det inte är första gången han utsätts för kränkande särbehandling. Han tror att det beror på att han betraktats som en främmande fågel i Roslagen och att många där har en främlingsfientlig attityd.
Joseph Anderson är känd som en kontroversiell präst som uppmanar konfirmander att läsa bibeln kritiskt. Han har en prästutbildning delvis från den radikala skolan Union Theological Seminary i New York och delvis från Sverige. Han har förespråkat sex innan äktenskapet och delar ut kondomer till konfirmander.
- Det blev nog för mycket för församlingen i Roslagen. Men jag ångrar ingenting!
- Jag vill inte kommentera om vårt agerande har med hans person att göra, säger kyrkoherde Åke Pihl.
För att få full pension i Sverige måste man ha jobbat i 40 år. Därför försöker nu Joseph Andersson att klara sig på den lilla pension han fått från Sverige. Men det går inte utan bostadstillägg.
- När pensionen från USA kommer, om den kommer, kommer jag att slippa det.
Den amerikanska ambassaden har meddelat att ansökan har kommit bort, men de har lovat att hans fall har högsta prioritet.