• Maria Sjödin från RFSL, justitiekansler Göran Lambertz och Annika Lagerqvist Velos Roca, lektor i juridik, debatterar yttrandefrihet.
Stockholms Fria

Syftet kan fälla Åke Green i HD

Gränsen för yttrandefrihet och religionsfrihet måste dras vid hot, spridande av hat och uppvigling, menar justitiekanslern Göran Lambertz, som skulle välkomna att Högsta domstolen prövar om pingstpastor Åke Green gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Är kyrkan en fristad för hets mot folkgrupp? Det var en av de frågor som justitiekanslern och representanter för Homo, RFSL och Stockholms universitet försökte ta ställning till i en paneldebatt på Kägelbanan i onsdags.

Ämnet har fått ny aktualitet i och med pingstpastor Åke Greens uppmärksammande predikan där han bland annat sa att 'sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen'. Uttalandet fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten. Nu är frågan hur det ska gå om Högsta domstolen beslutar sig för att ta upp fallet.

- Yttrandefriheten instiftades till en början för att skydda religionsfriheten, säger moderator Tomas Bull från juristkommissionens svenska avdelning.

Han menar att en sådan yttrandefrihet behövs för en demokrati.

- I förarbetena till religionsfrihetslagen slås det fast att lagen bara omfattar rätten att hålla gudstjänst och att ansluta sig till vilken tro man vill, säger Hans Ytterberg från Homo.

Han menar att Åke Greens predikan är en grav kränkning av mänskliga rättigheternas skydd mot riskutsatta grupper.

- Det måste finnas en yttersta gräns för yttrandefrihet och religionsfrihet. Den gränsen måste gå vid missaktning eller hot mot olika grupper, säger Hans Ytterberg.

Justitiekanslern Göran Lambertz menar att det är svårt att hitta gränsen mellan yttrandefrihet och religionsfrihet. Det är mycket man får säga som är obehagligt. Gränsen måste sättas vid hot. I en domstol bör man titta på sammanhanget.

- Är syftet att hota, sprida hat och uppvigla, borde gränsen gå där, säger Göran Lambertz.

Han berättar att man på en nazistisk hemsida säljer Hitlers Mein Kampf med ett förord som betraktas som hets mot folkgrupp. Det är olagligt. Men det är inte olagligt när en journalist publicerar delar av den i syfte att debattera.

Göran Lambertz säger att kyrkan inte ska vara en fristad för hets mot folkgrupp. Men de har en viss form av immunitet när de predikar något och hänvisar till ett bibelcitat.

- Men att säga att man ska driva homosexuella från landet, eller utrota dem, vilket nog var vad han menade med att kalla dem för cancersvulst, måste nog betraktas som kriminellt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu