Stockholms Fria

boktryckarkonstens uppfinnande

Jag brukar inte gilla sådana här böcker något speciellt. Det kan jag säga med en gång. Att skriva flera hundra sidor om ett så pass smalt ämne går ofta bra, men blir sällan intressant för de som inte redan är insatta eller har ett väldigt intresse. Den här boken är dock ett undantag

. Den är faktiskt riktigt intressant. Jag brukar mäta hur intressant en bok är genom att se hur lång tid den tar att läsa. Gutenberg tog en dryg vecka, och det är ett bra betyg för vad som trots allt är en faktabok.

Språket är lättfattligt och trevligt, och boken flyter på bra i vad som känns som en logiskt följd. Författaren har valt att skildra Gutenbergs och boktryckarkonstens utveckling ur ett kronologiskt perspektiv, som fungerar bra. Min enda invändning mot detta är att den tappar farten lite mot slutet, efter att Gutenberg dött. Med tanke på att boken bär hans namn, känns hans död som ett litet för tidigt avslut. Resten av boken handlar mer om reformationen än om boktryckarkonsten, och det känns lite som om författaren lika gärna kunnat låta bli att skriva de där sista sidorna, och spara dem till en hel bok om Luther. Men det är bara min högst personliga åsikt.

Ett mer allvarligt misstag är att faktakontrollen ibland är lite bristfällig. Framförallt märkte jag det i avsnittet om den asiatiska boktryckarkonsten, som jag har viss kännedom om. Om det förhåller sig på samma sätt med andra detaljer är jag tyvärr inte tillräckligt insatt för att avgöra. Jag tycker sådana här saker är störande i böcker av det här slaget, även om jag inser att den inte är avsedd att "slå upp" saker i. Ska man ta på sig arbetet att skriva en hel bok om något ämne, kan man väl se till att få sina fakta rätt?

Trots dessa missar får boken ett ganska högt betyg, detta för att den var spännande att läsa. Framförallt tyckte jag om hur författaren vävde in boktryckarkonstens uppfinnande i en större historisk väv och verkligen visade vilken oerhörd betydelse den hade på utvecklingen i Europa under den tidiga renässansen - en utveckling som fortsatt in i våra dagar.

Fakta: 

Gutenberg
Författare : John Man
Ordfront förlag

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Känslodjupen blir bara utfyllnad

Om natten är Pernilla Glasers nya roman, den andra i ordningen, och den har låtit vänta på sig. Det var nästan ett decennium sedan hennes debutroman Robson kom ut. Hennes nya roman handlar om två halvsystrar. Systrarna förefaller ha likartade förutsättningar i livet, men trots detta har de helt olika syn på livets utmaningar. Den äldre systern Ingrid-Marie ser allt genom kolsvarta glasögon och överväger självmord.

Stockholms Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu