• Thorbjörn Magnusson är lärare på HDK
Göteborgs Fria

Det designade barnet

Människostora klippdockor att designa själv, en lång bana som kan bli bilbana eller fyllas av djur beroende på ljusmönster, tyg med det bästa och det värsta som finns: Formgivning blir fantasifullt när studenterna vid HDKs designprogram tar plats i utställningen 'Det designade barnet' på Borås Konstmuseum, som öppnar den 19/3.

- Få har tänkt på hur barnens värld ser ut, säger Kristina Mellström på Borås konstmuseum.

Som en del av designåret har hon därför valt att fokusera på barnen. Utställningen Det designade barnet ska vara både om, för och av barn med 'Det designaNde barnet' som utställningens alternativa titel, berättar Mellström.

HDK- studenterna Karin Strömberg och Johanna Eliason har gjort människostora klippdockor för de besökande barnen att klä och dekorera med accessoarer och leksaker.

Thorbjörn Magnusson, lärare på HDK, visar bilder på några av de saker barnen kan välja att dekorera dockorna med: en dockvagn, en elgitarr, ett svärd, en kavel, en robot, ett hopprep, en rosa stålmannenskylt, en docka, en leksakstraktor, en prinsesskrona. Hur designar barnen själva dockorna när de får välja? Vilka kläder och saker väljer de när deras föräldrar inte köper och plockar fram dem?

Ett annat projekt är tyger tryckta utifrån dagisbarns teckningar av det bästa och värsta som finns, en idé av Pernilla Andersson.

Jörgen Backman har funderat över hur vi inte har tid att ge våra barn annat än prylar. Han har tagit reda på hur många leksaker ett barn i genomsnitt har i sitt rum och samlat lika många saker i en hög. Tanken är att de ska läggas på konstmuseets innergård. Besökarna ska kunna se på dem genom fönster, inramade som kanterna på leksakskartonger.

Susanna Wahlberg har byggt en bana som hon ska lägga på golvet. På banan kommer hon att projicera olika bilder ovanifrån. Beroende på vilken bild som visas fylls banan av djur eller blir en bilbana. Tanken är att barnen ska kunna använda fantasin och själva bestämma vad banan är och hur de ska leka med den.

Magnusson och hans elever vill inte göra det hela för politiskt.

- Det är mer... design helt enkelt. Design med fantasi. Möjligtvis kan man se politiken i klippdockorna. Väljer killarna att hänga på dockorna vapen? Och när banan är en bilbana, kommer bara killar att leka då? Vad händer när man projicerar djur på den? Men vi vill inte vifta med pekpinnar. Fokus ligger på fantasi, snarare än politiskt ställningstagande. Det är tänkt för barn, det ska inte vara moraliserande, säger Magnusson.

Det är inte bara HDK som ställer ut på 'Det designade barnet'. Också Textilhögskolan och Stadsteatern i Borås samarbetar med museet.

Textilhögskolan har bland annat designat ett resekit för barn som åker mellan skilda föräldrar. Stadsteatern i Borås ska framföra pjäser utifrån tre sagor av H.C. Andersen, som firar 200-års jubileum i år.

På utställningen kommer också studenter från Borås högskola att hänga upp analyser av sagor i ett träd för läsning, workshops kommer att finnas för barnen och för de vuxna hålls föreläsningar om FNs barnkonvention, H.C. Andersen, curlingföräldrar och om hur Ikea tänker när de skapar möbler för barn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Slagord och syskonskap

Anna Mattisson försöker fånga känslan av demonstrationståget i Göteborg på Internationella kvinnodagen.

Göteborgs Fria

Kvinnor i rampljuset

- Vi gör det här för att ha kul, inspirera och visa upp förebilder. Man behöver inte vara så arg jämt, bara för att man är feminist. Vi vill fokusera på glädjen, säger Rose-Marie Bergman.
Hon är en av tre arrangörer i kulturföreningen Akela, som anordnar klubbkvällar för att lyfta fram kvinnliga låtskrivare, musiker och konstnärer i Göteborg. På onsdag är det dags för deras tredje arrangemang.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu