• Elinor Johansson, Marie Östman och Rose-Marie Bergman vill ge kvinnor plats på scen
Göteborgs Fria

Kvinnor i rampljuset

- Vi gör det här för att ha kul, inspirera och visa upp förebilder. Man behöver inte vara så arg jämt, bara för att man är feminist. Vi vill fokusera på glädjen, säger Rose-Marie Bergman.
Hon är en av tre arrangörer i kulturföreningen Akela, som anordnar klubbkvällar för att lyfta fram kvinnliga låtskrivare, musiker och konstnärer i Göteborg. På onsdag är det dags för deras tredje arrangemang.

Kvinnliga musiker är underrepresenterade. Rose-Marie Bergman berättar om hur folk upplever kvinnor som tar plats.

- Vi kör ju kvällar med främst kvinnliga artister. Hade vi bara haft manliga artister hade ingen hajat till. Folk har en så sned bild av det, det har jag själv också, säger hon.

Marie Östman jobbar även hon med Akela. Hon berättar att det kan vara svårt att få spelningar som kvinnlig musiker. Det finns ställen som ser det som en omöjlighet att låta två kvinnor spela samma månad.

- Det finns inte olika genrer, när det är kvinnor som uppträder. Det är 'kvinnomusik'.

Den stereotypa och sexualiserade bild som visas upp i musikvideor och liknande ser Östman snarast som en tillbakagång när det gäller att lyfta fram kvinnorna som musiker.

- Det känns som att det finns ett behov av oss, säger gruppens tredje medlem, Elinor Johansson.

En av grundtankarna med Akela är att föreningen ska fungera som ett nätverk, så kvinnor som sysslar med musik och konst kan komma i kontakt med varandra. Det är dock inte enbart kvinnor som spelar i banden de hyr in.

- Nej, det är killar också. Huvudsaken är att låtskrivaren är kvinna, säger Marie Östman. Om vi bara låter tjejband spela blir det för uppdelat. Vi vill lyfta fram kvinnorna, inte separera män och kvinnor. Det är många som undrar om bara tjejer får komma till klubbkvällarna också, säger hon och skrattar. Men de är öppna för alla.

Akela har funnits i 1,5 år och hittills hunnit med två klubbkvällar. Onsdagen den 9/3 är det dags för en tredje. Då ska tre band uppträda på Jazzhuset. Ett av dem är Marie Östmans egna.

- Vi spelar ganska soft, akustisk pop. Så är det Konrad band, med intuitiva, rytmiska jazzsånger. Och så Karin Andersson, det är väl... lite nostalgiskt eftertänksam folk music.

- Karin Andersson känns väldigt stark och jordnära, flikar Rose- Marie Bergman in.

Musiker inom de flesta genre är välkomna att spela på klubb Akela. I framtiden är det också tänkt att klubben ska vidgas, till att också presentera foton, film och målningar av kvinnliga konstnärer.

- Vi pratade med Nefertiti om att få vara där i slutet av april, början på maj, men det är inte klart än. Då hade vi tänkt ha tre band och en fotoutställning. Jag tänkte passa på att ställa ut själv, säger Bergman.

Hon tror absolut att det påverkar positivt att se kvinnliga musiker på scen, att visa upp förebilder. Elinor Johansson tycker dock att det också borde fokuseras mer på yngre tjejer. Hittills har Akela satsat på klubbar med 18-års gräns, men arbete med ungdomar kan bli något för framtiden.

- En tjejförening i Linnestaden ville att vi skulle komma ut och prata med dem. Vi tänkte att vi skulle börja med sånt. Men eftersom vi jobbar ideellt får vi ta en sak i taget, säger Marie Östman.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Det designade barnet

Människostora klippdockor att designa själv, en lång bana som kan bli bilbana eller fyllas av djur beroende på ljusmönster, tyg med det bästa och det värsta som finns: Formgivning blir fantasifullt när studenterna vid HDKs designprogram tar plats i utställningen 'Det designade barnet' på Borås Konstmuseum, som öppnar den 19/3.

Göteborgs Fria

Slagord och syskonskap

Anna Mattisson försöker fånga känslan av demonstrationståget i Göteborg på Internationella kvinnodagen.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu