Hemlösa ska få hospis och hemsjukvård på Ersta
I dag fick Sverige sitt första medicinska stödboende för hemlösa. Ersta diakonisällskap ansvarar för verksamheten där hemlösa ska få vård ur ett helhetsperspektiv. När någon skrivs ut ska man hjälpa till att hitta en värdig boendeform i samarbete med Stockholms stad.
- Det här boendet kommer att fungera som hemsjukvård för de hemlösa. De har ju inget hem och därför får de en plats här, säger Christel Lundh, allmänläkare på Ersta.
Två av platserna är vikta för hospisvård, vård i livets slutskede. De övriga sex platserna ska ge vård till hemlösa som till exempel lider av diabetes, hiv eller andra sjukdomar. De sjuka remitteras från de hemlösas egen vårdcentral Hållpunkten.
- Många hemlösa är för friska för att läggas in på vanliga sjukhus och många känner sig undanskuffade i den vanliga vården. Ofta lider de av många komplikationer efter ett hårt liv med psykiska problem och missbruk, säger Margareta Olofsson, socialborgarråd.
På det medicinska stödboendet ska det finnas en läkare och sjuksköterskor dygnet runt och personal som tar hand om den sociala biten på dagtid.
- Vi vill se över hela människans situation. När han eller hon skrivs ut kommer vi att försöka hitta en värdig boendeform, säger Thorbjörn Larsson, chef för Ersta diakonisällskap.
Det kan handla om olika former av boenden, allt från gruppboenden till ett eget hyreskontrakt. De äldre kan få plats på ett äldreboende. Stockholms stad ska hjälpa till att ordna bostäder.
Ersta diakonisällskap har i 150 år hjälpt utsatta människor. I dag har de ett sjukhus, ett hospis, äldreboenden, en kvinnojour och ett flickhem för unga flickor som utsatts för sexuella övergrepp. I samma hus som det medicinska stödboendet finns också studentbostäder.
- Måttstocken för hur väl ett samhälle fungerar är hur väl man tar hand om sina svagaste individer, säger Thorbjörn Larsson.
Birgitta Sevefjord, landstingsborgarråd, säger att ett medicinskt stödboende borde ha startats för länge sedan. Stödboendet ska drivas på försök under tre år. Sedan ska man göra en utvärdering och se vad som kan göras ännu bättre. Men meningen är att det ska bli en permanent verksamhet.
- Egentligen vill jag gå ännu längre. De som är allra mest utsatta är de hemlösa kvinnorna. De kan behöva ett eget medicinskt stödboende där de kan känna sig trygga, säger Birgitta Sevefjord.
Hon säger att de hemlösa kvinnorna ofta känner sig hotade av männen. Därför har Hållpunkten öppet för bara kvinnor en kväll i veckan. Och därför kanske det finns ett särskilt behov av ett medicinskt stödboende för bara kvinnor. Men det kommer utvärderingen efter tre år att visa.