Stockholms Fria

Myndigheterna struntar i NGOs larmrapporter

Det finns många internationella larmrapporter om vad som pågår i Azerbajdzjan och Migrationsverkets tjänstemän åker på fact-finding-resor för att bilda sig en egen uppfattning om landet. Ändå bedöms bara 13 procent av de asylsökande från Azerbajdzjan vara i behov av asyl.

79-åriga Hadidja Alieva och hennes familj från Azerbajdzjan (se artikel nedan) har starka skäl för att få asyl i Sverige. Deras berättelser stämmer väl överens med Human rights watchs, HRW, rapporter från länderna. HRW skriver i en rapport från februari i år att visserligen tillåts fler partier än det som sitter vid makten, men de som röstar på dem förföljs, trakasseras, arresteras och torteras. Polisvåld är mer regel än undantag, och regeringen försöker även tysta oppositionell media.

- Vi följer vad som händer i de olika länderna genom olika rapporter. Vi är särskilt intresserade av vad FNs flyktingorgan UNHCR rapporterar, säger Alicia Bengtsson, informatör på Migrationsverket.

UNHCRs rapport från 2005 om hur mänskliga rättigheter efterlevs i Azerbajdzjan liknar i stort HRWs rapport, men tillägger att säkerhetstjänsten och regeringen har begått stora övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. Många misshandlas till döds i fängelserna. Efter presidentvalet 2003 skedde massgripanden av politiskt oppositionella. Rättsväsendet är opålitligt och domarna är inte neutrala vid rättegångar.

Per Rosenström, länderansvarig för Azerbajdzjan på Migrationsverket, säger att enligt praxisbildande fall hos Utlänningsnämnden får bara högt uppsatta politiker från Azerbajdzjan asyl i Sverige.

Han har nyligen deltagit i en fact-finding-resa till Azerbajdzjan, tillsammans med länderansvariga från Migrationsverket och Utlänningsnämnden, och kollegor från andra EU-länder. Under en vecka träffade de regeringsrepresentanter och ideella organisationer.

Han säger att verken också följer vad som skrivs om landet och att en stor vikt läggs på de rapporter som Utrikesdepartementet producerar, till exempel i form av årliga ambassadrapporter. Men just Azerbajdzjan saknar en svensk ambassad.

2002 sökte 778 personer asyl från Azerbajdzjan. 13,37 procent eller 104 personer fick asyl.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu