• Nancy Anne Delaney och Robert Casigne vill med sin butik bredda utbudet på DVD-filmer.
Göteborgs Fria

Butik för cineaster

Har du svår abstinens efter kvalitetsfilm? Tillhör du dem som redan längtar efter nästa års filmfestival? Då kan du sluta bita på naglarna, räddningen är här i form av en ny DVD- uthyrningsbutik. Belägen i den ände av Plantagegatan som vetter mot Oscar Fredriks kyrka ligger porten till cineasternas land. I den lilla lokalen träffar GFT ägarna Nancy-Anne Delaney och Robert Casinge.

De berättar att de fick idén för ett par år sedan när Nancy-Anne letade efter franska filmer. Såna var svåra att få tag i och fanns för det mesta bara i VHS-format. Personalen i de uthyrningsbutiker hon besökte visste heller inte särskilt mycket om smal kvalitetsfilm. Nancy-Anne, som kommer från Montreal, är van vid ett helt annat utbud än det som finns hos svenska uthyrare.

-- Göteborg har Nordens största filmfestival. Intresset borde finnas för en sån här butik, säger Robert.

Själva har de svårt att ringa exakt vilka filmer som kommer att finnas på hyllorna. Klart står dock att det blir ett brett utbud. Från stora kassasuccéer som Natural born killers till filmhistoriska referensverk som Stalker eller Pansarkryssaren Potemkin. Filmerna väljs genom att gå igenom kända regissörers verk, från filmer som fått pris eller uppmärksammats av filmfestivaler och genom rekommendationer från kunder och bekanta.

- Det ska bli ett brett urval med hög kvalitet men vi vill också erbjuda kultklassiker som lever på sitt rykte, bra dokumentärfilm och smalare, experimentella titlar, säger Nancy-Anne.

Idag finns omkring 600 titlar till uthyrning, sorterade efter produktionsland. Ytterligare 200 filmer väntar på kontoret för laminering av presentationsbladen och hundratals filmer ligger beställda. Målet är att innan årets slut ha 2000 filmer i sortimentet.

Det är mycket på gång inför framtiden. Bland annat kommer ett annat företag att visa och eventuellt sälja sina affischer i butiken. Dessutom bygger man en hemsida som kommer att göra det möjligt att boka filmer via nätet. Den största utmaningen ligger dock i projektet att själva börja distribuera film för utländska bolag.

Roberts filmtips:

1. Baraka, Ron Friche. 'Meditativ och hypnotiserande'

2. Carandiru, Hector Babenco. 'Fantastisk brasiliansk fängelsefilm'

3. Diktatorn, Charlie Chaplin. 'Alltid aktuell'

Nancy-Annes filmtips:

1. Valentin, Agresti Alejandro. 'Låt en 8-åring tillföra ditt liv glädje och visdom'

2. Delicatessen, Marc Caro/Jean-Pierre Jennet. 'Visuellt bländande svart komedi'

3. Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring, Ki-duk Kim. 'För bilderna och atmosfären'

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu