• Mirja Burlin som Desiré i Aprilhäxan
Göteborgs Fria

Starka och svaga kvinnor i Aprilhäxan

Utan kvinnor så skulle kultursverige upphöra är den tanke som slår mig nästan varje gång jag ser en teaterföreställning. På Folkteaterns uppsättning av Aprilhäxan är representationen av kvinnor i publiken mer markant än vanligt. Majgull Axelsson har en stor kvinnlig publik. En publik vars hjärtan hon vann med Aprilhäxan.

Aprilhäxan är en pjäs om Desirée, som betyder den efterlängtade, och om hur alla samhällen rymmer individer som inte fullt ut välkomnas. Desirée växer upp i det svenska folkhemmet på 1950- och 60-talet och blir smärtsamt medveten om att, även om hon som de flesta varit efterlängtad, aldrig någonsin fått uppleva det.

Hon är en fånge i vårdapparaten. Som försvarsvapen har hon sin förmåga att ta andras kroppar i besittning och få dem att föra henne vart hon vill. Desirée spelas av Mirja Burlin, som vi bland annat kunnat se i TV-serien Orka! Orka!

Burlin gestaltar Desirée på ett mycket inkännande sätt. Och hon lyfter fram fightern Desirée, inte offret Desirée, på ett sätt som når ut till publiken. Jag är stark! Systemet har inte knäckt mig är den karaktär som Burlins Desirée ger uttryck för. Desirée är en människa av kött och blod som inte låter sig kuvas av en norm som föreskriver lismande istället för ärlighet.

Hennes fostersystrar spelas av Lena B Nilsson, Annika Nordin och Ulla Svedin. Annika Nordin spelar Christina. Systern som genom rigorös kontroll av livets alla områden hoppas bemästra skuggorna från det förflutna med en mamma som för evigt kom att sätta ärr i Christinas kropp och själ. Lena B Nilsson spelar Margareta. Systern som ville bli sedd av någon till varje pris och trodde att priset för bekräftelse alltid måste vara sex. Nordin och Nilsson är två skickliga skådespelare som tar plats på scenen och förmår förmedla de svarta känslor som de aldrig bearbetat från en allt annat en ljus barndom. Ulla Svedin spelar Birgitta. Den av systrarna som det går sämst för. Missbruk, prostitution och fängelsedomar kantar hennes liv. Ulla Svedin blir i sin roll en karikatyr över fördomar om kvinnliga missbrukare. Stereotyperna staplas på varandra. Maria Hörnelius i rollen som Birgittas mor åskådliggör för publiken varför Birgittas lösning på livets motgångar blev som det blev. Maria Hörnelius är storartad och gör flera andra roller med bravur.

Aprilhäxan gör ont att se då den smärtsamt avslöjar det vi alla vet men inte alltid talar om. Det finns människor som inte 'syns'. Folk som varit efterlängtade men som inte fått känna av det. Någon gång.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Röster från verkstadsgolvet

Jonas Fröberg vid Teater Spira har under några år samlat in texter från industriarbetare runt om i landet, och nu samlas de i boken Vi ska inte skriva nån jävla bok. Den handlar om längtan efter sammanhang, kampen om makten över ordet, om finanskris och att bli varslad.

Göteborgs Fria

”Alla barn har rätt till en bra barndom”

Lisbeth Pipping fick mycket uppmärksamhet för sin bok Kärlek och stålull där hon berättade om sin uppväxt med en mamma som hade en intellektuell funktionsnedsättning. Lagom till bokmässan är Lisbeth Pipping aktuell med en ny bok, denna gång med fokus på familjehem, vilka hon kallar vår tids hjältar.

Göteborgs Fria

Kultur för äldre kräver mer personal

Tisdagens (12/4) debatt om kulturfrågor för äldre pekade på att personalbristen hindrar försöken att tillgodose äldres kulturbehov. Politikerna uppmanade till ökat engagemang från volontärer men ville inte lova ekonomiska reformer till kultursatsningar.

Göteborgs Fria

En artist som gick sin egen väg

På julafton förra året somnade Alf Robertson in. Arbetargrabben från Gamlestan i Göteborg blev 67 år gammal. Nyligen släpptes skivan En flisa av granit där Alf efter flera hjärtinfarkter och strokes får kämpa för att få fram orden. Alfs särprägel som artist är här tydlig – han var en artist som alltid tog sina egna vägar.

Göteborgs Fria

Norstedts anklagas för förtal

I Jovan Rajs bok Nordens farligaste kvinna pekas Olle Möller felaktigt ut som skyldig till två mord. En anhörig till Möller kräver nu att Norstedts rättar till felen i en eventuell nästa upplaga.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu