En fet känga åt nyliberalismen

Recension

Göteborgs Fria Tidning har tidigare recenserat ”Vi ska inte skriva någon jävla bok” som bygger på Jonas Fröbergs kulturprojekt på Volvo för några år sedan. Arbetarnas berättelser ligger till grund för uppsättningen ”Varsel” som spelas på Folkteatern.

Göteborgs Fria

Röster från verkstadsgolvet

Jonas Fröberg vid Teater Spira har under några år samlat in texter från industriarbetare runt om i landet, och nu samlas de i boken Vi ska inte skriva nån jävla bok. Den handlar om längtan efter sammanhang, kampen om makten över ordet, om finanskris och att bli varslad.

Göteborgs Fria

”Alla barn har rätt till en bra barndom”

Lisbeth Pipping fick mycket uppmärksamhet för sin bok Kärlek och stålull där hon berättade om sin uppväxt med en mamma som hade en intellektuell funktionsnedsättning. Lagom till bokmässan är Lisbeth Pipping aktuell med en ny bok, denna gång med fokus på familjehem, vilka hon kallar vår tids hjältar.

Göteborgs Fria

Lärorikt om psykiatrins historia

Recension

Vid Nordstan i centrala Göteborg ligger ett bortglömt museum. Det är Medicinhistoriska museet som huserar ett stenkast från kommunfullmäktige. I samlingarna ryms en genomgång av åldringsvårdens historia tillsammans med tandvårdens och sjukvårdens historia. Nyligen öppnades också I de (o)botligas landskap, en permanent utställning om den psykiatriska vårdens historia. 

Fria Tidningen

Kultur för äldre kräver mer personal

Tisdagens (12/4) debatt om kulturfrågor för äldre pekade på att personalbristen hindrar försöken att tillgodose äldres kulturbehov. Politikerna uppmanade till ökat engagemang från volontärer men ville inte lova ekonomiska reformer till kultursatsningar.

Göteborgs Fria

En artist som gick sin egen väg

På julafton förra året somnade Alf Robertson in. Arbetargrabben från Gamlestan i Göteborg blev 67 år gammal. Nyligen släpptes skivan En flisa av granit där Alf efter flera hjärtinfarkter och strokes får kämpa för att få fram orden. Alfs särprägel som artist är här tydlig – han var en artist som alltid tog sina egna vägar.

Göteborgs Fria

Norstedts anklagas för förtal

I Jovan Rajs bok Nordens farligaste kvinna pekas Olle Möller felaktigt ut som skyldig till två mord. En anhörig till Möller kräver nu att Norstedts rättar till felen i en eventuell nästa upplaga.

Stockholms Fria

Myndighet kritiserar åter anstalt i Göteborg

Justitieombudsmannen, JO, prickar Skogome anstalten för dess posthantering. Anstalten har bland annat granskat brev som en intagen fått från sin advokat. Något som är förbjudet enligt lag.

Göteborgs Fria

Makten och mutorna

I boken Pengar i sjön har journalisten Åsa Sveds granskat mutskandalen kring Gotlandsbolaget. Åsa Sveds följde alla sex rättegångar i vad som kommit att kallas Sveriges största mutbrott.

Göteborgs Fria

Mamma polisanmäler Falkenbergs kommun efter dotterns självmord

Den 17 maj 2005 tog Felicia Pettersson, 14 år, sitt liv. Hon hade då mobbats under hela sin uppväxt. Skolverket har riktat kritik mot skolan, och Felicias mamma, Anneli Pettersson, har nu anmält Falkenbergs kommun. Hon hoppas att en utredning kan bringa klarhet i varför dottern tog sitt liv.

Göteborgs Fria

Sidor

© 2024 Fria.Nu