Stockholms Fria

Flykting i källarförråd hoppas på amnesti

Mostafa Vatankhah har deltagit i regimkritiska aktiviteter både i Sverige och sitt hemland Iran som han tvingades fly ifrån. I Sverige har han blivit en upp-skattad arbetskamrat på Beckers och har efter ett noga övervägande konverterat till kristendomen. Trots detta har han fått avslag på sin asylansökan och lever nu gömd i ett lånat källarförråd.

Hade Mostafa Vatankhah sökt asyl i Stor-britannien hade han säkert fått stanna. Där vill man ge dem som talar språket och som arbetar visum. Men han sökte asyl i Sverige och har bara fått avslag.

- Jag har till och med lyckats skaffa en egen lägenhet - utan de fyra sista siffrorna i personnumret, säger Mostafa Vatankhah.

Men i den lägenheten vågar han inte längre bo, eftersom han har gått under jord efter det sista avvisningsbeslutet från Utlänningsnämnden. Och under jord är exakt var han bor nu. Han har lånat ett källarförråd av en kompis.

- Jag måste hitta någon annanstans att bo. Jag har fått ont i axlar och rygg för att det är så dragigt och kallt där.

Han flydde från Iran till Sverige år 2 000. I Iran hade han en affär som sålde dator-

produkter. Inför det stora studentupproret 1999 i Teheran hjälpte han studenterna att kopiera flygblad och lånade även ut sin internetanslutning till dem.

Detta kom fram till myndigheterna i Iran och polisen sökte honom med ljus och lykta. När de inte hittade honom grep de hans far i stället. Efter en månads tortyr dog han.

- Sedan begravde de honom utan obduktion.

Mostafa Vatankhah lyckades ta sig till Sverige med ett falskt pass och visum som han betalade 6 000 dollar för. I Sverige fick han nästan genast jobb på Beckers som

maskinoperatör. Han visar mig det goda omdömet från arbetsgivaren. Där jobbade han i 3,5 år innan han tvingades gå under jord.

- Faktum är att Migrationsverket inte har behövt betala något för mig i fråga om kost och logi.

Men sådana argument bryr sig varken Migrationsverket eller Utlänningsnämnden om. Inte heller att han visat ett domstols-

beslut från Iran om att han är efterlyst och ska gripas var han än befinner sig. Myndigheterna besöker hans familj regelbundet för att försöka ta reda på var han finns.

- I Sverige har jag också deltagit i regimkritiska demonstrationer, bland annat utanför iranska ambassaden. Jag är också med i en regimkritisk organisation.

Man bryr sig heller inte om att han har konverterat till kristendomen efter många års eftertanke. Han har till och med låtit döpa sig i Citykyrkan. Korten på dopet skickade han till sin dåvarande flickvän i Iran. Och hennes familj tillhör den politiska makteliten.

- I Iran är det dödsstraff för sådant.

På Utlänningsnämnden säger man att i Mostafa Vatankhahs fall finns ett praxis-

beslut, men lägger till brasklappen att hans fall också prövats individuellt. Ett praxis-beslut betyder att liknande fall har fått

avslag. Man bedömer att han inte riskerar något om han återvänder.

- Men vi vet inte vad som har hänt med dem som har återvänt, vi dokumenterar inte det förloppet, säger handläggaren Elisabeth Andreasson.

I dag hoppas Mostafa Vatankhah på den amnesti som alla partier förutom social-

demokraterna och moderaterna vill införa inför nedläggningen av Utlänningsnämnden vid årsskiftet. Han funderar också på om han kan komma in med en ny ansökan till Utlänningsnämnden. Då gäller inte de gamla skälen som han redan fått avslag på. Men nya skäl saknas inte.

- Jag har mått så dåligt att jag fick vårdas på Lövenströmskas psykiatriska klinik veckan efter det senaste avslaget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu