• Keepers of a memory vann pris som bästa film vid Zanzibar Film festival 2004
Göteborgs Fria

Minnen av ett folkmord

Det har gått tio år sedan folkmordet i Rwanda. Omvärlden stod handfallen under de tre blodiga månader då en miljon rwandeser mördades av sina landsmän. Filmaren Eric Kabera som tidigare har gjort dokumentären 100 dagar om folkmordet, återvänder i "Keepers of memory" till Rwanda.

I Keepers of memory får offer och några av mördarna tio år efteråt berätta inför kameran. Överlevande minns sina saknade och berättar om omänskligt lidande som fortsätter också tio år senare.

Här finns inget röstpålägg som ger oss analys och bakgrund. Det är ingen teoretiskt upplagd dokumentär. Människornas röster och ansiktsuttryck förmedlar i stället naket och drabbande känslorna inför det ofattbara, omänskliga de varit med om.

Det är en film som det gör ont att se och ingen kan rimligen lämnas oberörd. Berättelserna etsar sig fast. En kvinna påminns fortfarande varje gång hon känner törst om hur hon gömd bland döda kroppar tvingades dricka blod för att överleva.

Mest svårsmält är nog den likgiltighet med vilken de som deltog i dödandet berättar hur många de mördat. Sedan bara ett ihåligt klingade 'I"m sorry'. Efter alla år av hatpropaganda och hjärntvätt skiner det genom att mördarna fortfarande har svårt att sina offrers människovärde. I en annan sekvens lägger Bill Clinton blommor på ett minnesmärke. Med samma ord låter han blommorna falla -- 'I"m sorry'. Han uttalar dem med mer inlevelse men de ekar lika tomt, eftersom USA visste vad som pågick, hela världen visste vad som pågick och vi bara tittade på.

'Keepers of Memory' är en påminnelse om den grymhet människor är kapabla till. Att folkmord kommer att ske igen om inte världssamfundet gör allt i sin makt för att förhindra det. Den är också en påminnelse om vad som fortfarande behöver göras, om hur världen fortfarande vänder ryggen till det lidande som fortsätter i Rwanda. Miljoner människor är i behov av stöd och hjälp för att kunna gå vidare och landet har en enorm utmaning att brottas med - försoningsprocessen mellan folken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I vemodets vändkrets

Saturnus ringar, som blev Sebalds näst sista skönlitterära bok, är mer en raffinerat komponerad essäsamling eller möjligen en reseskildring, än en roman, skriver GFT: s recensent Fredrik Rönnberg.

Göteborgs Fria

I förälskelsens gränsland

I Åsa Ericsdotters femte bok Förbindelse skildras ett förhållande, från förälskelse till separation.

Göteborgs Fria

Komika och den svenska serieboomen

Det svenska serieklimatet har länge varit bistert, även med nordiska mått mätt. Men det senaste året har en handfull nya, mindre serieförlag växt fram. Komika är ett av dem. Bakom det står förläggaren Mikke Schirén, som söker föra hem lite europeisk värme.

© 2023 Fria.Nu