Göteborgs Fria

I förälskelsens gränsland

I Åsa Ericsdotters femte bok Förbindelse skildras ett förhållande, från förälskelse till separation.

I korta, prosapoetiska scener och med många omtagningar gestaltas hur ett jag och ett du tvekande slingrar sig in i varandra, hur gränserna bleknar bort när de söker ett gemensamt språk:
'Vi stavar i bredd, ikapp dina stora bokstäver mot mina respektlösa och sen den dan vi byter, minns du, jag som börjar med dina och automatiskt du som blir jag'
Meningsgränserna är också de, om inte upplösta, så åtminstone uppluckrade. Meningarna bryts i varandra. Språket laddas med en högst medveten ambivalens, som fångar det trevande i relationen mellan de två. Dubbeltydigheter uppstår när ordföljder konsekvent arrangeras om, ofta går det att läsa meningarna på flera sätt med olika betoningar. När en punkt nedtecknas sker det ofta en halv sekund för tidigt och det sista ordet utelämnas. Läsaren hinner precis ana det outsagda och leds med det i tankarna in i nästa mening.
Snart börjar sönderfallet, en utdragen separationsprocess där ett åter ska bli två. Gränser upprättas: 'Handflata mot handflata [...] Vågar inte inkräkta, eventuella fingrar, intonationer'. Smärtsamt slits banden ett efter ett - sambanden, förbindelserna.

Fakta: 

Förbindelse
Författare: Åsa Ericsdotter
Förlag: Wahlström & Widstrand

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I vemodets vändkrets

Saturnus ringar, som blev Sebalds näst sista skönlitterära bok, är mer en raffinerat komponerad essäsamling eller möjligen en reseskildring, än en roman, skriver GFT: s recensent Fredrik Rönnberg.

Göteborgs Fria

Komika och den svenska serieboomen

Det svenska serieklimatet har länge varit bistert, även med nordiska mått mätt. Men det senaste året har en handfull nya, mindre serieförlag växt fram. Komika är ett av dem. Bakom det står förläggaren Mikke Schirén, som söker föra hem lite europeisk värme.

För den som vänder sig om i mörkret

Skräckmästaren H.P. Lovecrafts ande svävar över Scott Allies serieskapelse Djävulens fotspår. Svart magi, hemliga sällskap, gamla skrifter, demoner och pentagram, helt i Lovecrafts anda tar Allie i ordentligt när han bygger sin skräckberättelse. Och precis som hos Lovecraft tillåts det övernaturliga träda fram ur de skuggor som många andra skräckberättare draperar sina fantasifoster i.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu