Kvinnor hjälper varandra i ny förening
Invandrade kvinnor i Bagarmossen i Stockholm har bildat en ny förening. Föreningen ska ge dem stöd i det svenska samhället. Många är ensamma. De saknar släkten och vännerna i hemlandet. I föreningen får de nya vänner och hjälper varandra.
Jag träffar Zeinab Rifi i hennes hem i Bagarmossen. Hon berättar om den nya föreningen. Den heter Smaka, Svensk muslimsk arabisk association.
- Tidigare var jag med i en annan förening för invandrarkvinnor, IFFI Stockholm. Men jag tyckte att det behövdes en förening i södra Stockholm också, säger Zeinab Rifi.
Zeinab Rifi är marockanska. Hon har bott i Sverige i 17 år. Hon är gift och har tre barn. Barnen är 4, 11 och 14 år. Hon har haft många olika jobb. Hon har jobbat som tolk, och på dagis och fritids. Hon har varit konsumentrådgivare på IFFI Stockholm. En konsumentrådgivare kan hjälpa till när man ska köpa något dyrt eller till exempel välja telefonbolag. Men man kan också få hjälp om man har blivit lurad i affären.
Kvinnorna i Smaka har känt varandra i fem är. Men nu har de blivit fler. De är ungefär 50. Det blir trångt när de träffas hemma hos varandra. De vill ha en lokal att träffas i. Därför bildade de en förening. De har registrerat föreningen hos Skattemyndigheten. Då går det lättare att få en lokal. Under tiden fortsätter de att träffas hemma hos varandra. Många av kvinnorna har känt sig ensamma förut.
- I våra hemländer träffade vi släkt och vänner ofta. När vi flyttar till ett annat land, förlorar vi det. Vi behöver träffas och prata! säger Zeinab Rifi.
Men föreningen kan också hjälpa medlemmarna med olika saker. De kan få hjälp att prata med barnens skola eller med myndigheter. De kan få hjälp med språket och med läxläsning. Om någon blir sjuk, kan hon få hjälp att ta hand om barnen. Om någon inte har råd att köpa kläder till barnen, samlar föreningen in kläder.
Föreningen hjälper kvinnor som inte får gå ut fritt. De kan få hjälp att studera svenska. Och en grupp hjälper kvinnor som blir misshandlade av sina män.
- När ett par har problem i våra hemländer, hjälper familjen till. Personen från mannens familj och från kvinnans familj hjälper dem att lösa problemen. Här kan en nära vän till mannen och en väninna till kvinnan hjälpa till. Man kan lösa många problem tidigt.
Om paret inte kan lösa sina problem ändå, hjälper föreningen dem att få gå på familjerådgivning. Om det inte fungerar, kan Smaka hjälpa kvinnan att skilja sig. Islam tillåter det, säger Zeinab Rifi. Men först måste man försöka lösa problemen på annat sätt. Kvinnan har ansvar för det.
Islam är viktigt för Zeinab Rifi. Hon tycker att det är viktigt att veta vad som är religion och vad som är tradition. Hon har studerat detta i hela sitt liv. Hon säger att islam är en jämställd religion. Mannen och kvinnan ska bestämma tillsammans. Kvinnor får inte tvingas att gifta sig med någon.
- Islam säger att kvinnan måste få välja själv.
Smaka har en ungdomsgrupp. De unga kvinnorna vill gärna diskutera sådana frågor. Många flickor från Somalia hotas av könsstympning. Föreningen försöker ibland hjälpa tonåringar och föräldrar att komma överens.
- Vi muslimer vill sätta gränser för våra barn, säger Zeinab Rifi. Vi vill inte att de ska vara på farliga platser där det finns droger och alkohol.
Hon berättar om något som hände i Bagarmossen nyligen. Några tolvåringar drack alkohol i en koja. En vuxen person våldtog ett av barnen.
Zeinab Rifi säger att vi måste vara mer med våra barn och tonåringar. Vi måste skydda dem mer. När de blir 20 år kan de välja hur de vill leva. Då är det en sak mellan dem och Gud.
När Smaka får lokaler, vill hon arbeta mer med ungdomsgruppen. Ungdomar ska kunna få råd och stöd där. Och de ska kunna ha roligt utan att vara på farliga platser. Men Zeinab Rifi kan inte säga precis hur föreningen ska arbeta i framtiden. Kvinnorna i föreningen ska bygga upp den demokratiskt tillsammans.
Så här bildar man en förening
* Några personer med samma intresse kan bilda en förening. De behöver en styrelse med ordförande, sekreterare och kassör. Ordföranden håller ordning på mötena. Sekreteraren skriver upp vad man har bestämt. Kassören tar hand om pengarna.
* Föreningen ska ha ett namn. Den ska ha stadgar, alltså regler som man skriver upp.
* En gång om året ska föreningen ha årsmöte. Då ska de välja styrelse igen. Alla medlemmarna ska få rösta. En särskild grupp föreslår vilka man kan rösta på. Den kallas valberedning.
* Ordförande och kassör brukar vara firmatecknare. De ska vara minst 18 år. De sköter betalningar till och från föreningen.
* Om föreningen ska söka bidrag behöver man ibland registrera den hos skattemyndigheten.
* På Föreningsbyrån kan du få veta mer om att bilda föreningar.
Ring 021-39 00 00 eller titta på:
http://www.integration.stockholm.se/foreningar/bildaforening/index.htm.