Fria.Nu

Internationellt fokus på hedersvåld

I går började en internationell konferens på svenskt initiativ för att bekämpa våld mot kvinnor med fokus på hedersvåld. Representanter från regeringar och NGOs försöker finna nya idéer för att bekämpa hedersrelaterat våld.

Hedersrelaterat våld talas det tyst om. FN-rapportören Philip Alston vittnade om hur ambassadörer han mött sagt: 'Det här med hedersrelaterat våld är väl inte en fråga för regeringar att ta upp. Det är en fråga för

familjer'.

- Men när ett mönster upprepas, är det en fråga för FN, säger Alston.

Forskaren Shahrzed Mojab från Kanada har talat om problemet om hedersrelaterat våld i 20 år. Hon säger att det är först nu som någon är intresserad.

- Det var inte tal om talibanernas kvinnoförtryck innan attentaten i USA den 11 september.

Hon menar att hedersrelaterat är rotat i det patriarkala samhället och inte har något att göra med kultur. Våld mot kvinnor måste bemötas i hela samhället. Det räcker inte med att stifta lagar. Alla inblandade måste få adekvat utbildning, till exempel polis,

socialarbetare och domare.

- Jag vill ha en kunskapsbank om hur man på alla plan bemöter problemet i olika

länder.

Güdal Aksit, minister i Turkiet, berättar att det inte längre finns någon strafflindring för en våldtäktsman som gifter sig med ett offer. Men hon säger att kvinnor som utsätts för våld i familjen inte skyddas av lagen. Det är fortfarande en familjeangelägenhet i Turkiet.

Ändå börjar kvinnojourer växa upp i

Turkiet. I samhällen med över 50 000 innevånare ska en kvinnojour finnas. Just nu pågår en kampanj om att alla flickor ska gå i skolan. I en annan kampanj som heter Slut på våld mot kvinnor ingår artister och andra kändisar.

När Aksit konfronteras med data om att våld mot kvinnor inte tas på allvar i Turkiet försvarar hon sig med att lagarna håller på att implementeras. Anledningen till att poliser övertalar hotade kvinnor att återvända hem är att poliser också är män och att mycket behöver göras även på det området. Men så är det också att Turkiet vill bli medlemmar i EU.

- Vi har kommit överens om i regeringen att internationella normer går före nationella.

Från Pakistan berättar Nilofar Bakhtiar, rådgivare till premiärministern, att inofficiella siffror visar att 70-90 procent av kvinnorna är utsatta för våld eller hot. Kvinnor begår självmord om de inte föder söner, för att skydda mannens heder. Flickor på sju år mördas om de vägrar att gifta sig med en man på 50 år. Men nu finns en ny lag i Pakistan om att hedersmord ska dömas som andra mord - 25 års fängelse. Kvinnojourer växer fram och man har även hittat en plattform för diskussioner med religiösa ledare. Man utbildar människor i område efter område i dessa frågor.

- Vi lär till och med männen att diska.

Många på konferensen talar om strängare straff för dem som utsätter kvinnor för våld. Lag är ett viktigt medel för att jämställa män och kvinnor i fråga om arv, äktenskap och egendom, påpekar LaShawn R Jeffersson från Human Rights Watch.

- Att någon begår hedersmord och bara får tre månaders fängelse är ett slag i ansiktet på kvinnorna.

Men hon liksom andra menar att inte bara lagstiftning är ett sätt att komma åt de patriarkala strukturerna. Kvinnor som utsätts för våld måste kunna skyddas i miljöer där de har en chans att få intellektuell stimulans och komma ut i samhället.

- Jordaniens enda möjlighet att skydda dessa kvinnor är att sätta dem i fängelse.

FN-rapportören Asma Jahangir, som ursprungligen kommer från Bangladesh, säger att i många länder står mäns våld av kvinnor inte högt på agendan. Hon säger att våld mot kvinnor är olika i olika kulturer. Det kan vara påtvingade äktenskap, könsstympning med mera, men hon menar att hedersvåld är den värsta metoden för att kontrollera kvinnors rörlighet, kropp och sexualitet.

- Det är först när en fråga uppmärksammas internationellt som det händer något positivt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu