• Jose Bove drar upp sojaplantor i protest mot Monsantos experimentodling med genetiskt modifierad gröda i Nao Me Toque, Brasilien, år 2001. På måndag
Fria.Nu

Jordbruksverket plötsligt positivt till GMO-majs

Det har länge diskuterats om EU ska tillåta import av genmanipulerad majs. Företaget Monsantos egen forskning om hur majsen påverkar djur, människor och miljö har kritiserats hårt. Jordbruksverket rekommenderade först att Sverige skulle rösta ja till majsen. Sedan ändrade de sig efter en larmrapport. Nu har de ändrat sig igen och rekommenderar att vi röstar ja i Bryssel på måndag. Greenpeace är mycket kritiskt.

miljö (SFT) Den 15 september klättrade aktivister från Greenpeace upp på Jordbruksverkets byggnad i Jönköping, för att uppmärksamma att Sverige tänkte rösta ja till att tillåta att en genmanipulerad majs, Mon 683, skulle få säljas i EU. I sista stund ändrade sig Jordbruksdepartementet. Anledningen var att tyska myndigheter hade anlitat en oberoende brittisk forskare, Arpad Pusztai som tyckte att djurförsöken var slarvigt gjorda.

'Det kan inte vara någon slump', skrev han, 'att viktiga organ och blodsammansättningen hos genmajsuppfödda råttor visar på omfattande förändringar, jämfört med dem som ätit vanlig majs.'

Pusztais uppfattning mottogs med blandade känslor i Sverige. Ärendet gick ut på remiss. Gentekniknämnden, Lantbruksuniversitetet och Läkemedelsverket stödde kritiken mot försöket med råttorna, medan Livsmedelsverket tyckte att försöken var tillfredsställande. Naturvårdsverket var osäkert på hur majsen skulle påverka miljön.

- Vi har länge protesterat mot att tilllåta försäljningen av MON 683 i Sverige. Undersökningar visar att om man ger råttor majsen ger det bland annat skador på lever, njurar, vita och röda blodkroppar och skadliga mängder blodsocker, sa Lennart Daléus, generalsekreterare i Greenpeace Nordic, till SFT i slutet av september.

Men Greenpeace har inte fått tillgång till de cirka 1 000 sidorna hemligstämplade materialet. Jordbruksverkets bedömning var att företaget skulle kunna lida ekonomisk skada vid ett utlämnande detaljerade uppgifter. Greenpeace överklagade sekretessen till Kammarrätten som gav Jordbruksverket rätt.

- Vi ska överklaga domen till regeringsrätten de närmaste dagarna, säger Lennart Daléus i dag.

Nu har Jordbruksverket ändrat sig igen efter att ha vänt sig till den danske toxikologen Ib Knudsen. Han har kommit fram till att den genmanipulerade majsen inte är farlig, vare sig för djur, människor eller miljö.

- Ib Knudsen har kommit fram till att visst kan man göra ny forskning och att det alltid kommer att vara olika åsikter om resultaten. Men det måste man också väga mot vad det kan kosta, säger Sofia Korovska, agronom på Jordbruksverket.

Men Jordbruksverket är ändå osäkert på hur hönsens gödsel kommer att påverka vissa dyngätande skalbaggar, om hönsen äter genmanipulerad majs. De vet ännu inte om den är giftig för skalbaggarna. Därför har de gett Monsanto i uppdrag att göra en sådan undersökning.

- Det är alltid så att det är företaget ska bevisa att grödorna är ofarliga, Det finns ingen myndighet inom EU som har pengar till sådant. Sedan granskar vi deras resultat i EUs vetenskapliga kommitté, säger Sofia Korovska.

På måndag ska en ny omröstning i Bryssel ske. EFSA, EUs nya myndighet för matsäkerhet, har bestämt sig för att de tycker att majsen ska godkännas. Ib Knudsen har suttit med i EUs vetenskapliga kommitté i 15 år. Han skriver i sitt yttrande till Jordbruksverket att försöken på råttor skett på gängse sätt och att det är viktigt att de nationella myndigheterna stöder den unga EU-myndigheten EFSA.

- Ärendet är under beredning och vi kommer att ge direktiv om hur Sverige ska rösta strax innan omröstningen, säger Claes Debourg, departementssekreterare vid Jordbruksdepartementet.

- Knudsen är fascinerad av sin egen roll. Men om jordbruksdepartementet går på hans linje gör de ett stort misstag. Det tänker vi låta jordbruksministern veta, säger Lennart Daléus.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu