Militanta djurrättsaktivister skadar Djurens rätts rykte
Butiksinnehavare i Uppsala har trakasserats av ungdomar som uppgett att de kommer från Djurens rätt. Djurens rätt är upprörda och menar att sammanblandningen med militanta djurrättsaktivister skadar förbundets arbete med att genom fredliga metoder övertyga butikskedjor att avstå från pälsvaror.
I tisdags rapporterade ABC om att butiksinnehavare i Uppsala känt sig pressade att skriva på ett avtal om att sluta sälja pälsprodukter, efter att butikens fönster hade krossats. För några veckor sedan kom en grupp aktivister till Bredenbergs med ett kontrakt, som sades komma från Djurens rätt. Butiken uppmanades att sluta sälja kläder med pälsdetaljer.
- Så kom de in med det här kontraktet och ville att vi skulle skriva under. Gjorde vi inte det sa de att de inte visste vad som skulle hända, säger butikschefen på Bredenbergs till ABC.
Sedan dess har telefonerna gått varma på Djurens rätt.
Alla ringer för att höra sig för om förbundets arbetsmetoder och hur de ser på det inträffade.
- Det innebär att vår tid upptas med att svara på sådana frågor, i stället för att bedriva det opinionsarbete som vi egentligen ska syssla med, säger Per-Anders Svärd, förbundsordförande på Djurens rätt.
Han säger att förbundet helt tar avstånd från sådana metoder var de än genomförs och att de inte har något med aktivisterna i Uppsala att göra.
Djurens rätt arbetar bara med lagliga metoder och har gjort det sedan organisationen bildades. 2001 startade man kampanjen Pälsfri handel, som går ut på att lokalföreningar runt om i landet arbetar med att övertyga stora butikskedjor att frivilligt avstå från att sälja pälsar och pälsdetaljer på kläder.
Det görs genom att förbundet tar kontakt med cheferna som har ansvar för etisk policy, diskuterar problemet och visar en film om pälsindustrins brutala djurplågeri.
- Vi bedriver ren konsumentupplysning. På så sätt har vi fått 40 stora kedjor som Hennes & Mauritz och JC att avstå från päls, säger Per-Anders Svärd.
Han är just i färd med att försöka ta reda vilka som står bakom aktionen, för att se om de är aktiva i Djurens rätt. Riksstämman i maj beslutade att medlemmar på förtroendeposter inte får ägna sig åt arbetsmetoder som innefattar hot och våld.
- De här olagliga metoderna är ett stort problem för oss. Det hindrar oss från att ägna oss åt sakfrågorna, säger Per Anders Svärd.
Och inte nog med det. Han menar att sammanblandningen med militanta djurrättsaktivister är mycket olycklig. Förbundet blir då mindre trovärdigt i försöken att få butikskedjor att frivilligt avstå från pälsprodukter.
- Djurrättsrörelsen är en fredsrörelse vars målsättning är medkänsla för alla djur. Associationer mellan Djurens rätt och skadegörelse gagnar inte på något sätt djurens sak.
Djurens rätt har vuxit till en stor organisation med mer än 40 000 medlemmar. Medlemmarna ska känna sig säkra på att förbundet bara arbetar med lagliga metoder, menar Per-Anders Svärd.