Nya EU-regler stänger gränserna
Europarådet antog Haagprogrammet den 5 november. De bestämde att det som står i Haagprogrammet ska gälla
i alla EU-länder. I Haagprogrammet står det mycket om frihet, säkerhet och rättvisa. Men det handlar mest om att hålla EUs gränser stängda.
För fem år sedan bestämde man att hela EU ska få samma regler för vilka som får komma in i EU-länderna. Haagprogrammet är en början till de nya reglerna. Det ska skydda EU mot terrorism och mot brottslingar som samarbetar i olika länder. Det ska skydda människorna i EU mot slavhandel. Men det ska också göra det svårt för flyktingar att komma in i EU.
Hur ska EU göra? Soldater från olika EU-länder ska vakta gränserna. Man ska söka visum till alla EU-länder på samma kontor. Det ska vara fingeravtryck eller liknande på alla pass, visum och uppehållstillstånd. Förutom fingeravtryck kan det vara något annat som är unikt för en person, kanske närbilder av ögat.
Reglerna för flyktingar ska vara lika i alla EU-länder. Kanske ska flyktingar kunna söka asyl i flyktingläger som ligger utanför EU. Man diskuterar det. Men en del länder där man vill lägga flyktinglägren kanske inte passar så bra. De har inte skrivit under FNs konvention om mänskliga rättigheter. Man ska också kunna söka asyl på ambassader i hemlandet. 2005 ska EU-länderna bestämma hur myndigheterna ska samarbeta.
Frihet, säkerhet och rättvisa. De orden står många gånger i Haagprogrammet. Men gäller de bara för människor i EU-länderna? Haagprogrammet handlar mycket om att stänga människor ute. Polisen ska börja samarbeta mer med myndigheter som har ansvar för migration. De ska också koppla ihop sina databaser. Personer som inte har tillstånd att vara i EU ska åka hem. Helst ska de åka frivilligt. Därför ska EU-länderna göra det svårare att jobba svart. Då får många svårt att försörja sig och kanske återvänder de till hemlandet. Annars ska man tvinga dem att återvända.
2005 ska man börja skriva lagar som följer Haagprogrammet. Då ska EU-länderna bestämma hur de olika myndigheterna ska samarbeta. 2010 ska alla EU-länder följa programmet.