Fria.Nu

Människorättsorganisationer starkt kritiska till EUs nya flyktingpolitik

Flyktingpolitiken inom EU blir ett moment 22 då ingen vågar vara mer generös än miniminivån. När samma metoder ska användas mot både kriminella och flyktingar finns det inte längre något utrymme till att respektera rätten till asyl. Det är några av kommentarerna till Haagprogrammet från Svensk Flyktinghjälp och Farr.

Börje Sjökvist är generalsekreterare på Svensk Flyktinghjälp, tidigare Flyktingrådet. Han menar att det är viktigt att inte bunta ihop flyktingar med kriminella som görs i Haagprogrammet.

- Det är inte så att vi är emot bekämpning av människosmuggling och så vidare, men vi måste värna om rätten att söka asyl enligt de konventioner som vi har skrivit under, säger Börje Sjökvist.

Han menar att inom EU försöker länderna hålla sig på en minsta gemensamma nivå i fråga om flyktingmottagande. Inget land vågar vara mer generöst än andra av rädsla för att få ta emot fler flyktingar än andra, och den låga nivån drar ner länder som egentligen vill vara mer generösa.

- Det är ett moment 22. Länderna använder sig också alltmer av frihetsberövande avskräckande metoder som förvar och tvingar tillbaka flyktingar till transitländer, säger Börje Sjökvist.

Han säger att även om Sverige är emot flyktingläger i, till exempel Libyen, går de mer och mer mot lägsta nivån.

Att ta till stärkt gränsbevakning och samkörda dataregister ser han som en mycket oroande utveckling.

Michael Willians som är ordförande i Farr, flyktinggruppernas och Asylkommittéernas riksråd, ser Haagprogrammet som ett ytterligare steg till feodalism och överstatlighet av EU.

En gemensam polis, gränsbevakning och asylmottagning är en del av det. Där är utvidgningen och centralstyrningen det viktiga - inte att vi har en värdig asylpolitik.

- En undvikande strategi är att öka antalet kvotflyktingar för att ge sken av en human flyktingpolitik. Men ansökningarna ska helst ske utanför EU där det varken finns argsinta NGOs eller advokater. Hur ska man under sådana förhållanden kunna avgöra vilka som har asylskäl eller inte?

Michael Williams menar också att när samma metoder ska användas mot både kriminella och flyktingar, till exempel med multinationella gränsstyrkor och samkörda datorregister, finns det inte längre något utrymme till att respektera rätten till asyl.

Haagprogrammet föreslår heller ingen strategi för hur man ska upprätthålla och utvidga asylrätten.

- Man vill exportera asylrätten till andra länder i stället för att tillämpa den hos oss.

Han säger också att vissa saker i Haagprogrammet är bra. Till exempel att stödja länder utanför EU till en demokratisk utveckling. Men att sammankoppla detta med EUs låga nivå på flyktingpolitik är orealistiskt.

- Det är en naiv föreställning. Hur ska man på kort sikt upplösa en konflikt i världen så att människor inte tvingas fly?

Fakta: 

Se även:
Artikeln igår om Haagprogrammet i Stockholms Fria tidning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu