Finns flyktingkrisen på riktigt?
I torsdags började man diskutera flyktingpolitik i EU. Meningen är att EU ska ha en gemensam politik. Man talar om stora flyktingströmmar och om Europas flyktingkris. Men finns det en sådan kris? FNs flyktingorgan UNHCR håller inte med.
EUs statsministrar, premiärministrar och presidenter har börjat diskutera Haag-programmet. Det är en plan för hur EU ska samarbeta om rättsfrågor. Det handlar om terrorism, organiserad brottslighet (maffia) och människosmuggling. Men det handlar också om asyl- och migrationspolitik.
EUs politiker talar mycket om flyktingkris och stora flyktingströmmar. De bestämmer nya regler och kontroller. De talar om strängare gränskontroller och om flyktingläger utanför EU. Men de talar inte om hur de ska skydda människor som behöver skydd.
UNHCR är en avdelning inom FN som arbetar med flyktingfrågor. Färre människor flyr till Europa nu än på 1980-talet, säger UNHCR. Och de flesta flyktingarna kommer från Ryssland och de länder som förr hörde till Sovjetunionen.
En person från UNHCR säger till Dagens Nyheter:
- Bilden av flyktingkrisen stämmer inte med verkligheten. Den är överdriven.
Hur ska det gå för EU, om ännu färre människor kommer hit? Det föds för få barn i Europa. Många människor är för gamla för att arbeta. Stora delar av Italiens ekonomi bygger på
illegal invandring, skriver DN.
Det är lätt att minska flyktingströmmarna om man vill. Många skulle hellre söka arbete än asyl i Europa. Trots att de har skäl att söka asyl. Om fler kunde flytta till Europa för att arbeta, skulle färre söka asyl.
Men frågan är om viljan finns? Många arbetsgivare vill ha illegala flyktingar som jobbar svart. De arbetar när som helst på dygnet. De är rädda och ställer inga krav. De kan få låg lön och
arbetsgivaren kan ge dem sparken när som helst.