• 1958. Det året började Ilse Panofskys engagemang i den organisation som i dag heter Djurens rätt. Hon är övertygad vegan och använder således inga dju
Fria.Nu

Järnladyn som brinner för djurens rättigheter

Ilse Panofsky är inte vilken dam som helst. Hon arbetar som volontär på Djurens rätt sedan 46 år tillbaka. Hon menar att äldre människor har den tid och kapacitet som krävs för att orka engagera sig. Hon har en lång karriär bakom sig som akrobat, revyartist och dansare.

Vi träffar Ilse Panofsky på Djurens Rätt i Älvsjö. Där har hon arbetat sedan 1958, då hon fick en broschyr från organisationen. Tidigare arbetade hon heltid, numera en dag varannan vecka. Hon är just i färd med att skicka iväg foldrar.

- Jag har varit här sedan nio i morse och ska arbeta till klockan fem, säger hon.

Trots att hon inte har hunnit med någon lunch sprudlar hon av liv och skratt. Hon är liten och spröd men knappast skör. När det är dags att ta bilder erbjuder hon sig att klättra upp på trappstegen som hon brukar använda för att ta ner informationsmaterial från de höga hyllorna. Vi avråder henne oroligt. Men vi kanske är onödigt oroliga.

Ilse Panofsky är inte vilken dam som helst. Hon har arbetat som akrobatartist, först på Deutsche Opera, innan hon kom till Sverige 1938. Här fick hon ett femårigt engagemang på Gröna Lunds friluftsscen. Hon har även arbetat på Valencia i Köpenhamn, fem säsonger på Tyrol, på Operan, Oscarsteatern och många andra ställen. Hon har varit revyartist och dansare.

- Och jag har gjort en reklamfilm med Thor Modéen, det är jag mycket stolt över.

Ilse Panofsky kommer från Breslau i Tyskland, nuvarande Wroclaw som sedan andra världskriget hör till Polen. Hennes föräldrar hade inget emot att hon dansade och ägnade sig åt akrobatik. Modern spelade piano och sjöng operetter och hennes far hade spelat studentteater. Men hon var tvungen att skaffa sig en utbildning eftersom föräldrarna trodde att hon bara kunde ägna sig åt sitt yrkesval under en kort tid.

- Jag utbildade mig till sömmerska. Det har jag haft stor nytta av. Jag syr alla mina kläder själv.

Men livet som artist varade längre än vad föräldrarna trodde. Hon försökte avsluta sina engagemang redan 1950, men när hon tränade under sina resor blev hon övertalad att uppträda.

Det sista offentliga uppträdandet var 1980. Hon visar bilder på sig själv tillsammans med kända filmstjärnor och nobelpristagare som blivit goda vänner. Men någon familj har hon inte bildat.

- Sådant har jag inte haft tid med.

Hon säger att Djurens rätt betyder allt för henne i dag. Från att ha varit en vanlig djurvän har arbetet på organisationen gjort henne medveten om det lidande djur utsätts för. Hon är övertygad om att djur har samma sorts känslor som människor och att de måste behandlas därefter. Hon tar avstånd från allt djurförtryck och använder inga djurprodukter. Hon är 'självfallet' vegan:

- Jag kan inte äta ett ägg en gång. Då tänker jag bara på den fruktansvärda äggindustrin.

Hon menar att framför allt äldre människor har den tid och kraft som behövs för att arbeta för olika frågor, när inte arbete och familj tar all tid.

När Ilse Panofsky inte arbetar på Djurens rätt går hon igenom tidningar för att samla urklipp om vad som skrivs om Djurens rätt och djurrättsfrågor. Hon tar också hand om sin sjuka syster som hon bor tillsammans med på Kungsholmen.

- Hon är äldre än mig, men hur gammal hon är vill jag inte avslöja.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu