• Animal protection network förklarar för nyfikna besökare vad organisationen står för.
Stockholms Fria

Torterade hundar och katter får hjälp av ny organisation

En nybildad organisation, Animal protection network, har upprört många svenskar under den senaste tiden. Den har satt strålkastarljuset på hur hundar och katter i Asien torteras till döds för att bli mat med påstådda medicinska egenskaper och päls som exporteras till ovetande konsumenter i Europa.

Att äta hund och katt är en relativt ny men omfattande företeelse i Kina och Korea. Det har man bara gjort i ett par generationer. Man äter även deras kött i Kambodja, Laos, Filippinerna, Burma, Thailand och Vietnam och i de asiatiska delarna av forna Sovjet. I Sydkorea tror man att köttet har en mystisk helande effekt som kan bota reumatism och andra sjukdomar. Man torterar djuren till döds eftersom man tror att adrenalinet som då utsöndras i köttet även verkar potens-

höjande. De dödas genom knivhugg i nacken eller strupen, med elchocker, hängs upp och slås eller slängs i kokande vatten, trots att de är vid fullt medvetande.

Även handel med katt och hundpäls är vanligt. Ofta flås djuren levande för att pälsen inte ska skadas. Sedan säljs skinnen till ovetande konsumenter i Europa under en mängd olika namn. I Sverige finns det i dag inget förbud mot import av katt- och hund-päls, men Animal protection network hoppas att regeringen ska ta ett sådant förbud under hösten. Flera andra länder som Danmark, Belgien, Grekland, Italien, Frankrike, USA och Australien har redan ett sådant förbud.

Animal protection network arbetar med att informera politiker och allmänhet i Sverige om detta. De hade en kontroversiell

affischkampanj för några veckor sedan som de fått många frågor om. Därför finns de nu ute på gator och torg för att informera om vad djuren utsätts för, för att göra konsumenter mer uppmärksamma och för att förklara vad organisationen står för. Samtidigt kan människor skriva under en protestlista som ska överlämnas till jordbruksministern i slutet av året.

- Många i Sverige tror att det redan finns ett förbud mot import av hund- och kattskinn, de är mycket förvånade och upprörda, säger Anna Almberg, grundare och vice ordförande i Animal protection network.

Animal protection network stödjer också tre organisationer i Asien: Korean Animal Protection Society arbetar med information till allmänheten och driver bland annat en rehabiliteringsklinik och adoptionsavdelning för hundar och katter. Animal Kingdom Foundation i Filippinerna gör tillsammans med polis tillslag på de illegala slakterierna och tar hand om de räddade hundarna för att de så småningom ska få ett nytt hem. Dog Rescue Center kastrerar och vaccinerar de vilda hundarna i ett hundräddningscenter för att begränsa det stora antalet så att hundarna får ett drägligare liv, kanske till och med i ett hem.

Anna Almberg menar att föreningen ska utvecklas till att hjälpa alla djur som lider. Flera av dem som arbetar på Animal protection network har även arbetat för Djurens rätt. Att de nu koncentrerar sig på hundars och katters lidande beror på att det är lättare att få människor att förstå djurs lidande när det handlar om husdjur.

- En annan anledning är att det bara är hundar och katter som medvetet torteras till döds. Och det handlar om 13 - 16 miljoner djur varje år, säger Anna Almberg.

Fakta: 

Läs mer på:
www.animalprotection.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu