Fria.Nu

Migrationsverket vill att advokater ska skvallra

Migrationsverket ska arbeta på ett nytt sätt från 2006. Men de börjar med det på vissa ställen redan nu. Advokaterna kommer att tvingas fråga om saker som kan göra att flyktingen inte får asyl. Advokat Hans Bredberg anser att det är fel, och Advokatsamfundet håller med.

Migrationsverket håller på att ändra sitt sätt att arbeta. De asylsökandes advokater ska nu fråga dem om fler saker. De ska fråga vilken väg de har åkt till Sverige. De ska fråga om deras pass.

- Det är bra. De asylsökande får berätta hur de anser att det är. Advokaterna ska hjälpa dem med det. Och informationen

används när domstolen bestämmer om personen får asyl, säger Inger Lagerström på Migrationsverket.

Men är det rätt att advokaterna ska ta fram information som kan göra så att de asylsökande inte får asyl?

- Det kan jag inte svara på, säger Inger Lagerström.

Björn Westin på Migrationsverket har varit med om att arbeta fram modellen. Han kan inte heller svara.

- Advokaten ska hjälpa flyktingen att ansöka. Sedan kanske Migrationsverket vill veta mer. Flyktingen kan välja att inte svara, säger Björn Westin.

Advokat Hans Bredberg tycker inte att det nya sättet att arbeta är bra.

- De har sagt till mig vad jag ska fråga. Det brukar vara 20 frågor. Man ska fråga om pass och resväg. Jag vägrade ställa sådana frågor. Då tog de ifrån mig fyra ärenden.

Migrationsverkets nya arbetssätt kallas modellverksamheten. De har provat den i Malmö. Migrationsverket bad konsultfirman Ramböll Management att säga vad som var bra och dåligt med metoden. Konsultfirman sa att man använde metoden på olika sätt i olika delar av landet. De tyckte att det var dåligt, för det kunde bli orättvist. De tyckte att det inte fanns något sätt att se vad som var enkla och svåra fall.

Men migrationsminister Barbro Holmberg tycker att den nya metoden är bra. Hon tyckte det redan innan hon blev minister.

Hans Bredberg och andra flyktingadvokater tycker att Migrationsverket ska fråga om resväg och pass. Om advokater ställer sådana frågor strider det mot

advokatreglerna. Enligt dem ska advokater inte kontrollera om något är sant.

- Våra klienter måste kunna lita på oss. Vi ska inte behöva ta reda på sådant som kan skada dem. Om Migrationsverket upptäcker att en asylsökande ljuger om resvägen, tror de att han ljuger om allt annat också. Då kan det bli avslag, säger Hans Bredberg.

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund. Hon säger att Hans Bredberg har rätt.

- En advokat får aldrig tvingas ta reda på något som kan skada klienten, säger hon.

Varför ljuger en del asylsökande om resvägen? De kan ha mellanlandat innan de kom till Sverige. Då måste de söka asyl där de har mellanlandat. 30 procent av alla flyktingar avvisas vid gränsen på grund av den regeln. Migrationsverket frågar också om

resvägar för att de vill kunna

avslöja människosmugglare,

berättar Anita Dorazio från Asylkommittén.

Nu har Hans Bredberg JO-

anmält Migrationsverket. Då tog Migrationsverket ifrån honom fyra ärenden. Hans Bredberg har överklagat detta till Utlänningsnämnden.

- Han vill inte arbeta på vårt sätt. Därför fick han inte fortsätta att arbeta med ärendena. Det var ingen hämnd, säger Inger Lagerström på Migrationsverket.

Hans Bredberg tycker att det är fel att vissa advokater gör som Migrationsverket säger. Han säger att de asylsökande får välja advokat. Men ingen säger till dem att de får välja. Då får de advokater som ställer frågor som kan skada dem.

- Migrationsverket anlitar oerfarna jurister, som är lojala mot arbetsgivaren och inte mot klienten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu