• Johannes Paulus II har utnämnt Opus Dei till ett Personalprelatur, ett stift utan gränser, och helgonförklarat dess grundare.
Fria.Nu

Både Barosso och Buttiglione stöder katolska Opus Dei

Opus Dei är en delvis hemlig katolsk organisation som strävar efter ett extremt konservativt samhälle särskilt vad gäller frågor som rör kvinnor och homosexuella. Både Vatikanen och Berlusconi stödjer organisationen liksom EU-kommissionens nya ordförande José Manuel Barosso och Rocco Buttiglione, tilltänkt EU-kommissionär för flyktingfrågor och rättsliga frågor. Majoriteten av svenska EU-parlamentariker har redan bestämt sig för att rösta nej till EU-kommissionen. Frågan om Opus Deis inblandning i EUs politik ställdes redan år 2000.

I december 2000 ställde den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg en fråga till Göran Person: 'Opus Dei är en hemlighetsfull organisation som utövar sekteristisk kontroll över sina medlemmar. Opus Dei eftersträvar såväl religiös, ekonomisk som politisk makt /.../ Medlemmarna är uppdelade i olika separerade medlemskategorier med kvinnliga tjänare längst ned och nyckelpersoner i toppen. Det har länge talats om hur sekten Opus Dei infiltrerar inte bara i enskilda länder utan också inom EU. Min fråga är om statsminister Göran Persson har för avsikt att ta upp frågan om Opus Deis indirekta inflytande i EU och i kommissionen.'

Frågan besvarades av dåvarande utrikesminister Anna Lindh: 'Det är naturligtvis angeläget att organisationer som Opus Dei inte tillåts att påverka EU:s arbete.'

Enligt Dagens Eko kommer 10 av 19 svenska EU-parlamentariker att rösta nej till hela EU-kommissionen den 27 november om italienaren Rocco Buttiglione blir kvar som kommissionär för flyktingfrågor och rättsliga frågor. Han är medlem i den katolska organisationen Communione e Liberazione. Deras ledare Don Luigi Giussani beskriver Communione e Liberazione som en gerillarörelse som går före den stora broderorganisationen Opus Dei.

Maria Schottenius har följt Opus Dei under flera år. I söndags berättade hon i Dagens nyheter att Opus Dei tidigare har varit avstängd från Vatikanen, men under den nuvarande påven, Johannes Paulus II har de arbetat sig fram till en central position i Vatikanen och därmed den katolska världen. Påven har utnämnt Opus Dei till personalprelatur, ungefär motsvarande ett stift utan geografiska gränser. År 2002 helgonförklarades dess grundare Josémaria Escriva.

För Italiens premiärminister Silvio Berlusconi är det fritt fram för Opus Dei. Även EU-kommissionens nye ordförande José Manuel Barosso ingår i nätverket. Organisationen med cirka 80 000 medlemmar världen över driver en aktiv kamp mot det moderna samhället, inte minst mot kvinnors frigörelse och homosexuellas rätt. Deras medel är att infiltrera de organisationer som konstituerar samhället på en europeisk och global nivå. EUs nya institutioner är därför en perfekt plattform.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu