Fria.Nu

Chinchillor får behandlas nästan hur som helst

Chinchillauppfödare behöver inte bekymra sig för hur de behandlar djuren. Chinchillor saknar detaljföreskrifter och därför kan uppfödare som bryter mot djurskyddslagen inte straffas. Nu kräver 50 internationella djurrättsorganisationer att Sveriges största chinchillafarm i Tågarp ska stängas.

50 internationella djurrättsorganisationer från länder som Kroatien, Finland, Norge, Österrike, Nederländerna och Storbritannien har skrivit under ett brev som kräver att Sveriges största chinchillafarm i Tågarp ska stängas och att djuren ska omplaceras i nya hem som sällskapsdjur. Bakom initiativet står kampanjgruppen Låt Tågarps-chinchillorna leva, LTCL.

De djurrättsorganisationer som undertecknat brevet protesterar mot att det inte finns några gällande detaljföreskrifter om hur chinchillor som hålls för pälsproduktion ska behandlas.

- Så är det. Djurskyddslagen är en ramlag för hur djur som hålls i fångenskap ska behandlas. Några detaljföreskrifter för chinchillor i pälsuppfödning finns inte, säger Roger Pettersson på Förbundet djurens rätt.

I djurskyddslagens § 4 står det att djur ska kunna bete sig naturligt och att deras hälsa ska främjas. Men för den som bryter mot § 4 finns inga straffsanktioner. Det finns det däremot för den som bryter mot detaljföreskrifter som de flesta djur har.

- Vi vill verka för att hela lagen blir straffsanktionerad. Uppfödare ska inte få göra vad som helst bara för att det saknas detaljföreskrifter, säger Roger Petterson.

Chinchillor finns i naturligt tillstånd framför allt i Sydamerika. De är nattdjur och tar sig fram genom att hoppa. De sandbadar och bygger bo i jordhålor. I de små burarna de lever i på farmerna får de inte utlopp för sina naturliga rörelser. Nätgolvet är heller inte bra för dem, eftersom de har behov av en solid grund.

Innan Djurskyddsmyndigheten tog över djurskyddsansvaret vid årskiftet hade Jordbruksverket ansvar för frågorna. Då tog jordbruksminister Margareta Winberg fram ett förslag för hur pälsdjur skulle hållas, men något startdadum för förslaget fanns inte.

- Eftersom det inte finns några detaljföreskrifter, anser vi att pälsfarmer bryter mot hela § 4 i djurskyddslagen. Därför har vi också polisanmält alla chinchillafarmer, men anmälan lades ner för att det inte fanns några detaljföreskrifter, säger Roger Pettersson.

- Om de anmält dem enligt djurskyddslagens § 6, som bland annat säger att djur ska få tillräckligt med rörelse, hade farmarna kunnat dömas och få ett straff. I den paragrafen finns straffsanktioner, även om djuret inte har detaljföreskrifter, säger Yvette Glatz, jurist på Djurskyddsmyndigheten.

Roger Pettersson berättar också att bristen på föreskrifter gör att kommunernas djurskyddsinspektörer inte inspekterar chinchillafarmer. Man vet heller inte hur många chinchillafarmer som finns i Sverige eftersom ett centralt register saknas hos Djurskyddsmyndigheten.

- Ett centralt register kommer någon gång nästa år och detaljföreskrifter för chinchillor kommer i april eller maj nästa år, säger Lennart Lindberg, enhetschef på Djurskyddsmyndigheten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu