• Alla kor har det inte så här bra. Särskilt inte när de ska till slakteriet. Då tvingas de in i livsfarliga burar.
Fria.Nu

Kor transporteras fortfarande i livsfarliga burar

Kor på väg till slakt transporteras i livsfarliga burar. Veterinärer vittnar om att korna fastnar i gallret och bryter nacken. Trots att burarna varit förbjudna sedan 2001 gäller övergångsregler fram till januari 2006. Förbundet djurens rätt är mycket kritiskt till de långa övergångstiderna.

Trånga stålrörsburar, de så kallade Uddevalla-burarna där Swedish Meats storslakterier förvarar kor i väntan på slakt, är livsfarliga för djuren. I bur kan kor inte heller utföra naturliga beteenden som att slicka sig, vända sig, bli mjölkade eller ligga på strö.

Det har också hänt att kor dör i boxarna därför att de fastnar med hornen och bryter nacken. Veterinär Barbro Björklund har sett kor dö i Swedish Meats burar.

- Djuren är fängslade och uppbundna. Jag har varit med om djur som stoppat in huvudet under de här grindarna och dött under natten eftersom man inte har någon tillsyn, säger hon till Ekot.

I Swedish Meats burar tvingas korna stå på spalt, en sorts betonggaller som stressar djuren och är förbjudna i kostallar. Djurskyddsmyndigheten ger slakterierna dispens för spaltgolv men medger att det strö kor ska ha i burarna faller igenom golvgallren.

Lotta Berg är veterinärinspektör på Djurskyddsmyndigheten i Skara. Hon berättar att nya regler om endjursboxar infördes 2001. De ska ge korna möjlighet att vända sig och lägga sig ner. Men fram till den 1 januari 2006 finns det övergångsregler för att köttindustrin ska hinna bygga om boxarna.

- Visst kan man tycka att fem år är en lång övergångsperiod. Men det är ett beslut som Jordbruksdepartementet tog innan Djurskyddsmyndigheten tog över ansvaret för djurskyddsfrågor, säger Lotta Berg.

- Fem år är en otroligt lång tid då man tillåter djur lida, säger Eva Söderström på Djurens rätt.

- Den 13 oktober har Jordbruksdepartementet kallat slakteribranschen till ett möte om kritiken mot dessa burar. Det är ett informellt möte på tjänstemannanivå där man regelbundet diskuterar frågor om livsmedelsindustrin, säger Anders Teljebäck, presschef på Jordbruksdepartementet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu