Så väljer män varandra till chefer
I det här numret av papperstidningen skrev vi att alla vd:ar på SL alltid har varit män. Så är det nästan alltid. Hur det går till kan Charlotte Holgersson svara på. Hon har studerat hur rekryteringsprocessen går till.
Charlotte Holgersson ingår i forskargruppen Feminist Organisation studies, Fosfor, vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har studerat hur det går till när företagsledare rekryteras, var man letar efter kandidater, vilka kriterier som anses vara viktiga och vad som slutligen avgör vem som får jobbet.
Hon menar att tillsättningen av chefer är en process där homosocialiteten är central. Det betyder att män identifierar sig med och orienterar sig mot män. Kvinnor betraktas som bristfälliga eftersom de är annorlunda, och hamnar därför på mer underordnade positioner.
Männens relationer präglas av ett 'homosocialt omsorgsarbete' där omsorg riktas mot andra män i gruppen. Männen bekräftar varandra medan kvinnor och de män som inte faller in i normen utestängs. Män är också mer förlåtande mot andra män. Deras brister betraktas som övergående och möjliga att kompensera på olika sätt. Kvinnors brister anses däremot som diskvalificerande
- Rekryteringsprocessen ger många tillfällen till 'homosocialt relationsarbete'. Här förekommer olika bekräftelseritualer mellan styrelseledamöter och mellan styrelser och chefskandidater, säger Charlotte Holgersson till Genus
Rekryteringen är också en social process där ett fåtal personer, företrädesvis män, bedöms som tänkbara kandidater till chefs-
posten. Tjänsten utlyses sällan utan sökanden handplockas internt från företaget eller på företagsledande nivåer inom den egna eller näraliggande branscher. Potentiella kandidater förväntas förhålla sig passiva. De som söker jobbet utifrån betraktas med med skepsis.
- De som betraktas som utmärkta företags-
kandidater ska även vara socialt acceptabla, det vill säga vara måttfulla i livsstil, beteende och utseende. Fru och barn ses också som ett gott tecken. Ett harmoniskt familjeliv anses vara viktigt för företagsledarens framgång. Men samtidigt förväntas en tydlig prioritering av arbetet framför familjen, säger Charlotte Holgersson.
Hon menar att trots stora satsningar på jämställdhet i samhället kommer könssegregeringen att bestå så länge homosocialiten är central i karriärsystemet.
könsfördelning i företag
De som leder större svenska företag är nästan bara högskoleutbildade män med svenskt ursprung. En kartläggning av könsfördelning på ledande poster i näringslivet som gjordes 2003 (SOU 2004:16) visar att i de privatägda företagens styrelser är 92 procent män och 8 procent kvinnor.