Hungerstrejkande Rafael Altez känner sig hotad
Rafael Altez fortsätter sin hungerstrejk vid Sergels Torg. Han kräver både personliga och samhälleliga lösningar på diskrimineringen mot invandrare som pågår i Sverige. Den 22 september ska han och Elvira Santos ha ett möte med Arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Teres Lindberg.
Rafael Altez och Elvira Santos var något medtagna efter en dryg veckas hungersstrejk på Sergels torg. De inledde strejken den 6 september. Men de var i tisdags fortfarande vid gott mod och förde stundtals livliga diskussioner med förbipasserande. De berättade att det mest konkreta som har hänt är att de fått en tid hos Arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Teres Lindberg den 22 september.
- Jag kommer att möta dem för att föra ett resonemang om hur man kan gå vidare. Men jag tror inte att någon arbetsgivare kommer att anställa dem bara för att de strejkar, säger Teres Lindberg.
Några andra än Teres Lindberg kommer inte att närvara vid mötet. Hon menar att den diskriminering Rafael Altez och Elvira Santos talar om är inbyggd i den svenska strukturen och hon efterlyser skärpt lagstiftning.
- Jag ställer upp och diskuterar dessa frågor med dem. Ju fler idéer som kommer fram till politikerna, desto bättre är det, säger Teres Lindberg.
Rafael Altez är inte imponerad.
- Det är väl bara en taktik för att vi ska avbryta strejken, men jag tänker inte sluta strejka för att de vill prata med oss, säger han.
Han betonar att de vill se både individuella och samhälleliga lösningar på deras problem. Rafael Altez har blivit diskriminerad på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och av Migrationsverket som vägrar låta hans 14-åriga son flytta till honom.
- Vår situation är bara ett exempel på den diskriminering som pågår mot invandrare i Sverige. Vi vill inte att folk bara ska tycka synd om oss, utan se till problemet i hela dess vidd, säger Rafael Altez.
Vad han vill är konkreta åtgärder mot diskrimineringen, till exempel kvoteringar till arbeten, och att arbetsförmedlingen ges mer resurser att hjälpa invandrare till ett jobb de är kvalificerade till.
- Alla som stödjer det här är välkomna att delta i aktionen, säger Rafael Altez.
Det mest akuta problemet just nu är att Rafael Altez känner sig hotad. Det har funnits nazister på Plattan som uppträtt hotfullt mot honom och Elvira Santos.
- Jag borde väl åtminstone kunna skyddas av vakter på natten? säger Rafael Altez.
Fotnot:
Strax efter vårt möte i tisdags avbröt Elvira Santos sin hungerstrejk, men Rafael Altez fortsätter.