• Att driva upp hyror i innerstaden banar väg för hyreshöjningar även i förorten, menar Nätverket för hyresgästernas boendetrygghet.
Stockholms Fria

'Hyran kan höjas med tusentals kronor'

Hyressättningsutredningen har lämnat en rad förslag om hur hyrorna ska sättas i framtiden i Stockholm. Nätverket för hyresgästernas boendetrygghet, NHB, är mycket kritiska. De tror att hyrorna för nästan alla kommer att höjas med tusentals kronor i hela Stockholm inom fem år.

Hyressättningsutredningen, som har tillsatts av regeringen, presenterade sitt betänkande i onsdags. Redan i januari 2003 presenterade allmännyttans organisation Sabo, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna ett gemensamt förslag på hur hyressättningen skulle kunna förändras. Det är dessa idéer som Hyressättningsutredningen sedan utgått från i sina förslag.

De föreslår att fastighetsägare som bygger ett nytt hyreshus ska få sätta hyran så högt att den täcker byggkostnaden tio år framåt, under förutsättning att den nya hyran accepterats av Hyresgästföreningen och hyresgästen. Under de tio första åren får hyresgästen inte pröva hyran i hyresnämnden. I dag kan en hyresgäst överklaga en hyra inom sex månader och få den sänkt genom ett beslut i hyresnämnden.

Utredningen föreslår också att det ska vara möjligt att ha olika hyror för en nyinflyttad hyresgäst och en gammal hyresgäst som bor i likvärdiga lägenheter. Då kan den nya hyresgästen få en kraftigt höjd hyra.

Ett annat av förslagen gäller till- och frånval, som vissa hyresvärdar redan tillämpar. Om en hyresgäst till exempel vill ha bättre köksutrustning än vad som är standard kan en fastighetsägare i dag inte vara säker på att han kan ta ut högre hyra för detta. Utredningen tycker att det är rimligt att ta mer hänsyn till sådana kostnader när hyran bestäms.

Nätverket för hyresgästernas boendetrygghet, NHB, är mycket kritiska till förslagen. De säger att överenskommelsen skedde helt utan medgivande från Hyresgästföreningens medlemmar eller förtroendevalda i grundorganisationen.

- Nästan alla hyresgäster i hela Stockholm kommer att få hyran höjd med flera tusen kronor inom fem år och omedelbart vid tecknade av nya kontrakt. Ett påslag på hyrorna i innerstaden banar väg för höjningar av hyrorna även i förorten, säger Margareta Friman-Scharin, ordförande i nätverket.

Hon menar att enligt förslagen ska hyrorna även i det gamla beståndet höjas.

Det ska ske successivt under fem år, för att komma upp till samma nivå som de nybyggda husen. Då kommer det att bli en stagnation på bostadsmarknaden eftersom ingen kommer att vilja byta en större gammal lägenhet mot en mindre.

- Förslaget gör det också möjligt för hyreskommittéerna att göra som de vill. Det öppnar för en total godtycklighet på bostadsmarknaden, säger Margareta Friman-Scharin.

Bostadsminister Lars-Erik Lövdén skickar nu ut förslagen på remiss och tror att en eventuell proposition kan behandlas av riksdagen nästa höst.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu