Fria.Nu

Svår situation för somalier i Sverige

Cirka 700 somalier väntar på att få sina tidsbegränsade uppehållstillstånd omprövade. Många måste flytta från kommunerna tillbaka till flyktingförläggningar. Då förlorar de sina tidigare rättigheter och kan få hyresskulder om de får permanent uppehållstillstånd.

Mellan år 2000 och 2003 fick många somalier som sökte asyl i Sverige uppehållstillstånd som bara gällde för viss tid (tidsbegränsade uppehållstillstånd). De hade enligt Migrationsverket inte tillräckliga flyktingskäl för att få permanent uppehållstillstånd.

Många somalier har placerats i olika kommuner i stället för på förläggningar. De är folkbokförda, har fått en lägenhet och kanske ett jobb. Där har de haft rätt till bostadsbidrag, socialbidrag, sjukvård och svenskundervisning. När de tidsbegränsade uppehållstillstånden går ut måste de som man tror ska få ett nej, flytta tillbaka till Migrationsverkets flyktingförläggningar eller får 350 kr per månad i bidrag för 'eget boende' och 71 kronor per dag till mat och övriga kostnader. Eftersom en lägenhet har en uppsägningstid på tre månader, kan de asylsökande få hyresskulder om de ändå får stanna i Sverige.

- Det är inget vi kan göra något åt, säger Claes Lind, expert på mottagningsfrågor på Migrationsverket.

Abdul Kadir är en av de många som förlorat mycket när det tillfälliga uppehållstillståndet gick ut. Tidigare delade han en lägenhet med en kompis i och fick undervisning i svenska. I dag får han 350 kronor för 'eget boende' och han får inte fortsätta den sfi-undervisning som han har börjat på. I stället sover han på soffan i vardagsrummet hos en familj.

- Migrationsverket har tagit tillbaka alla mina rättigheter som jag hade tidigare. Jag har väntat på besked sedan den 19 januari och ännu inte fått något svar. Men de har sagt att de kan betala min resa till Somalia, säger Abdul Kadir.

Men han vill inte åka tillbaka. Han var affärsman när rebeller förstörde och plundrade hans hus. Han blev svårt misshandlad och mår fortfarande dåligt. Han är rädd att rebellerna ska lyckas döda honom nästa gång.

Men även om Abdul Kadir får nej till put kan Migrationsverket inte skicka tillbaka honom med tvång. Det finns inga flygplatser där planen kan landa. Somalia har saknat regering sedan 1991 och landet har haft inbördeskrig sedan dess.

Man har försökt få ledarna för de olika grupperna att lägga ner sina vapen, men det har misslyckats. Därför saknar landet en fungerande regering, liksom poliser och domstolar.

- Situationen i Somalia har inte förändrats. Men Sverige har ändrat sin praxis för somalier. Många fick tillfälligt skydd i Sverige för att det pågår ett inbördeskrig i Somalia, och det gör det fortfarande, säger Abdu Bashir Ali, informationssekreterare i Somaliska riksförbundet.

Anledningen till att Migrationsverket beslutat sig för att skicka tillbaka somalier till Somalia, trots inbördeskriget, är att ministrar i EU har bestämt att det inte är farligt att för dem att komma tillbaka.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu