Fria.Nu

Djurtester förbjuds för schampon och smink

En delseger har vunnits för att förbjuda djurförsök. För att leva upp till ett EU-direktiv har Sverige beslutat att från den 1 oktober förbjuda tester av kosmetiska och hygieniska slutprodukter på djur. Förbudet kommer också att inverka på tester av beståndsdelarna i produkterna, tror Djurens rätt.

Från den 1 oktober är det förbjudet att utnyttja djur för kosmetiska eller hygieniska slutprodukter i Sverige. Inga färdiga produkter som smink, tvålar, schampon eller hudkrämer får testas på djur. Däremot får fortfarande olika beståndsdelar testas på djur.

Det är ändå ett viktigt steg mot att helt förbjuda djurtester, säger Staffan Persson, ansvarig för djurskyddsfrågor på Djurens rätt.

Förbudet mot test av slutprodukter är en komplettering av föreskrifterna för djurförsök från den 30 juni 2003, som reglerar hur djurförsök får gå till. Att förbjuda djurtester i slutprodukter och beståndsdelar har diskuterats i 25 år.

- Sverige har infört förbudet för att leva upp till ett EU-direktiv, säger Staffan Persson.

Ett EU-direktiv betyder att ett EU-beslut ska införlivas i nationella lagstiftningar. I fråga om detta EU-direktiv finns ingen yttre tidsgräns.

Men kosmetiska och hygieniska slutprodukter som har producerats i andra länder kommer fortfarande att säljas i Sverige. Staffan Persson tror att det tar flera år innan ett liknande förbud införs i hela EU.

Därför är det viktigt att andra länder följer Sveriges exempel och tar beslutet att förbjuda djurtester i slutprodukter. Innan ett totalförbud i EU kan komma till stånd vill man utvärdera andra testmetoder.

- Genom att pressa på inom ett område ger det även effekt på andra områden. Man tvingas utveckla alternativa testmetoder som också kan användas i test av beståndsdelarna. På så sätt minskar djurförsöken även där, säger Staffan Persson.

I fråga om att undvika djurtester på beståndsdelarna i kosmetiska och hygieniska produkter är det svårare. Beståndsdelarna faller ofta under kemikalielagstiftningen. Nu har EU beslutat att testa alla kemikalier, även retroaktivt.

- Vi har just nu ett kemikalieberg som ska testas. Men Djurskyddsmyndigheten anser att man bör vänta med dessa tester till dess metoder har utvecklats så att testerna inte behöver göras på djur. Den diskussionen för vi på EU-nivå, säger Lennart Lindberg på Djurskyddsmyndigheten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu