Fria.Nu

Nya a-kasseregler slår mot kvinnor

Nu begränsas a-kassan för deltidsarbetslösa, från tidigare 300 till 75 dagar. Kritiker varnar för att de nya reglerna kan leda till att deltidsanställda säger upp sig för att bli arbetslösa på heltid. Och påpekar att det nya systemet är långt ifrån könsneutralt.

Fram tills nu har deltidsarbetslösa kunnat få ersättning från a-kassan i 300 dagar, eller 450 dagar om den deltidsarbetslösa haft barn under 18 år. I måndags trädde dock nya regler i kraft, och antalet ersättningsdagar skärs nu ner till 75. Ensamstående föräldrar med försörjningsansvar kommer efter dagarna är förbrukade att erbjudas plats i den statliga jobb- och utvecklingsgarantin, övriga är utförsäkrade.

– Vi vill tydliggöra att försäkringen är en omställningsförsäkring, i dag kan man få ersättning i upp till 18 år. Då blir det inte mycket till omställning, säger Fredrik Östbom, politiskt sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet.

Men de nya reglerna får hård kritik från både facket och oppositionen. Bland annat för att det är långt ifrån könsneutralt. I mars var drygt tre fjärdedelar av alla deltidsarbetslösa som registrerat sig hos Arbetsförmedlingen kvinnor.

– Det här slår väldigt hårt mot två kategorier. Den ena är ungdomar, den andra är kvinnor, och hos oss har vi många av både och, säger Lars-Anders Häggström, förbundsordförande på Handels.

Av förbundets medlemmar inom dagligvaruhandeln är 60 procent deltidsanställda, och av dessa vill 40 procent arbeta mer. En väsentlig andel. Men att få heltid försvåras av att stora delar av arbetsmarknaden i dag organiseras kring deltid, menar socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Sven-Erik Österberg.

– Man placerar in deltider i schemat och när man ser att det funkar bryr man sig inte om att erbjuda heltider.

Såväl fackföreningar som riksdagsopposition sluter upp bakom kravet att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet. Sven-Erik Österberg varnar också för att de nya reglerna kan leda till att arbetssökande väljer att tacka nej till deltidsanställningar för att istället bli heltidsarbetslösa.

– Det kan ju bli så att folk väljer bort deltiderna för att klara försörjningen, det är ingen bra signal man skickar ut. Vi tycker inte att man ska deltidsstämpla längre än nödvändigt, men då måste man sätta press på arbetsgivarparten också för att se till att de erbjuder heltider. Och det har regeringen slarvat med, minst sagt.

Men diskussionen har varit uppe i regeringen, berättar Fredrik Östbom.

– Det är något som vi är medvetna om. Men om nu en person har gått deltidsarbetslös under väldigt lång tid så kanske det är bättre att personen blir heltidsarbetslös under en kort period och kan ägna sig åt arbetssökande på heltid istället.

Men regeringens argumentation saknar verklighetsförankring, enligt Lars-Anders Häggström.

– Det är ett alldeles lysande resonemang, men då måste man peka och visa var de här jobben finns. Inom vår bransch finns inte de här jobben. Det har att göra med hur arbetsmarknaden är organiserad kring deltider, men ändå ställer regeringen inga krav på arbetsgivarna.

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Josefin Brink tror att antalet deltidsarbetslösa kommer att minska med de nya reglerna. Åtminstone på pappret.

– Det kommer att bli färre deltidsarbetslösa som registrerar sig. Statistiskt sett kommer regeringen att uppnå sitt mål. Om de inte får stämpla kommer de inte att registrera sig som arbetslösa och därmed blir de osynliga i statistiken. b

5I mars var 47 777 personer registrerade som deltidsarbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Av dessa var 36 943 kvinnor och 10 834 män. Handels organiserar drygt 152 000 medlemmar, varav 70 procent är kvinnor. 40 procent av medlemmarna är deltidsanställda.

Fakta: 

FAKTA
I mars var 47 777 personer registrerade som deltidsarbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Av dessa var 36 943 kvinnor och 10 834 män.
Handels organiserar drygt 152 000 medlemmar, varav 70 procent är kvinnor. 40 procent av medlemmarna är deltidsanställda.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu