Stockholms Fria

Ett eko av gamla beatnikikoner

Varje år får jag i min hand minst en diktsamling skriven av någon introvert ung man med en överdriven vurm för naturvetenskaplig terminologi. Johan Jönson tycks vara en sådan man. Hans nya bok Virus är ändå tillräckligt smart och uppkäftig för att bli en undergroundklassiker.

William S Burroughs, av 1900-talets stora litterära rebeller, formade en en språkteori med den centrala tesen att språket är ett virus som lever i symbios med sin värd (människan). Men om språkvirusets inkubation avbyts aktiveras dess nedbrytande potential. Språket blir ett världsförstörande vapen. Denna fantasieggande idé har Johan Jönson tagit fasta på och mycket av stoffet i Virus är ett eko av den gamle beatikonens föreställningsvärld.

I postmodern litteraturestetik är referenser ett centralt stilgrepp. Arvet från semiotiken har lärt oss att varje referens invokerar alla de diskurser som hör samman med referenten. Att skriva Storbritannien är att referera till kolonialism, five o"clock tea, tweed, drottning Victoria, Beckham. En författares beläsenhet behöver således inte inkorporeras i undertexten. Det räcker att räkna upp: 'fördelandet passerar de inte längre kännetecknande delarna/ jmf marx jmf paz jmf ashbery/ vinden kan passera en helt annan plats'.

Ändå måste jag säga att Virus är en ganska njutbar läsning. Det är mestadels kallt och rått, men obönhörlig cynism är trots allt det bästa mediet för samhällskritik. Jönson tar sig an det mesta från globalisering och kapitalism till sjukskrivningsproblemet: 'den dvalliknande somatiken/krälandet i andras spillning/hatet mot de hjälplösa kreaturen [sic]'.

Styrkan i Virus ligger främst i Jönsons väldigt fysiska humor, i den vanvördiga behandlingen av kroppsvätskor och genitalier: 'svälj den smittade säden/medeamaterial/gravid med något oåterkalleligt avgränsande/'. Men om något ska hyllas är det efterordet, en essä skriven av Jonas J Magnusson och Jesper Olsson. I den finner man de utvecklade resonemangen som man saknar i de korthuggna dikterna.

Fakta: 

Dikter
Virus
Författare: Johan Jönson
Förlag: OEI Editör i samarbete med Modernista

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Farinelli och Gustaf III i premiär på Drottningholm

Dåre är du, du som efterlyser konstens ansvar! Tomma illusioner!'. Så sjunger Farinelli i Miklós Maros nyskrivna opera Kastrater som spelas på Drottningholms slottsteater. Han avfärdar tanken att konsten ska stå i samhällets tjänst och foga sig till dess moral.

Kastrater är ett angeläget kulturpolitiskt debattinlägg i en konstform som varit nästan helt tyst sedan Rossinis dagar.

Stockholms Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu