Stockholms Fria

Det fria ordet för fred och kärlek

Peace and Love i Borlänge startade i slutet av 1990-talet med den uttalade ambitionen att motverka våld, rasism och främlingsfientlighet i Dalarna. Metoden har varit temabaserade musikfestivaler med ett ständigt budskap om mångfald, gemenskap och förståelse. Efter att ha varit förlagd till en restaurang för att sedan flyttats till Folkets park har festivalen sedan tre år huserat i stadens centrum.

Men vad som i dag skiljer Peace and Love från vilken stadsfest som helst är nog främst att man inte vänder sig till barnfamiljer, att en inträdesbiljett går på 560 kronor, att det säljs mer alkohol än chorizos och att artisterna vänder sig till folk företrädelsevis mellan 16 och 35.

Temat för året är Det fria ordet. Som komplement till stora och säkra akter som Motörhead och Broder Daniel visades på dagtid film i stadens biograf. Filmerna som presenterades i tre tematiska block: Civilisation, Våld och Kärlek, var till största del mindre filmer som inte skulle få så stort utrymme bland mer kommersiella produktioner. Bland annat visades Gudomligt ingripande; en film om hur en ensam mans ögon betraktar några utvalda människors situation i det svårt förnedrade och utnyttjade Palestina.

Mellan konserterna fanns kvällstid scenutrymme tilldelat enskilda talare och organisationer. Bland de agiterande organisationerna märktes Svenska freds- och skiljedomsföreningen som förutom att ha tilldelats plats på schemat varje festivaldag också fick en viss summa per såld festivalbiljett.

Ett trevligt inslag var Dalademokratens Göran Greider som på fredagseftermiddagen ensam klev upp på scenen med en av sina diktsamlingar i handen. Han inledde med en anekdot om hur tiotusen hippies en gång samlades för att bilda en mänsklig ring runt Pentagon för att med kärlek få byggnaden att lyfta. "Och det lyckades man med! En stund, sedan lade den sig på plats igen och man gick hem".

Med några få kompakta och samtidsmedvetna dikter berättade Göran Greider om det hat han såg i sin omgivning efter mordet på Anna Lindh. Han uppmanade åhörarna att inte låta hatet gå ut över andra än dem som verkligen förtjänar det.

Göran Greider gav en rest näve till hetsarna världen över och önskade oss alla Peace and Love.

Den som befann sig vid parken under fredagskvällen kunde, alkoholylandet och de svällda tribala tatueringarna till trots, skåda en sprängande rosa solnedgång till tonerna av det svensk-finska Hanoi Rocks.

Fakta: 

Peace and Love-festivalen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu