Stockholms Fria

Tillåtet att ta utan att betala

I takt med att kommersialismen i Stockholm ökar, ökar också ifrågasättandet av köphysterin. Ett uttryck för det är en gratisaffär som skapats för ett par dagar där alla är välkomna att förse sig med återvunna kläder och prylar.

Köpcentra och gallerior breder ut sig i stadens offentliga rum. Det senaste förslaget från exploateringsnämnden är en underjordisk galleria i Norra stationsområdet mellan Odenplan och Solna. Men samtidigt föds motreaktioner på gräsrotsnivå. I torsdags öppnade en gratisaffär för några dagar i Multikulturellt centrum i Fittja.
'Ta med den oönskade julklappen, den förkrympta tröjan eller den där vackra sången som alla vill höra... vi försöker ställa oss utanför den knasiga värld som snuvar växterna på dess vinter', löd inbjudan via mejl och uppklistrade lappar i området.
Lokalen var fylld med kläder, prylar, böcker och leksaker. För besökare var det bara att förse sig, med vissa restriktioner. Vid bordet med återvunnen mat frågade en liten pojke om han fick ta hela paketet med tuggummin.
- Nej, ta några stycken, så att det räcker till andra barn också, sade Malin Engström, en av medlemmarna från kollektivet Kilombo, som arrangerade gratisaffären.
Den återvunna maten kommer från råvaror som kollektivet hittat slängda utanför stora matvaruaffärer och som de senare lagat till. På bordet står sallader, bröd, wasabinötter och mycket annat.
- Vi tillagade det vegetariskt, så att alla kan äta av det, berättar Sören Johansson från samma kollektiv.

Kollektivet har tagit sitt namn efter de förtryckta slavar som flydde undan portugiserna i Brasilien, in i djungeln, och bildade ett kollektiv. I Fittja består kollektivet av sju personer, som bor tillsammans i en stor lägenhet.
Idén med en gratisaffär började med att de hittade en massa prylar i olika grovsoprum som de tänkte att andra kan ha nytta av. De bästa grovsoprummen finns på Södermalm och Östermalm, enligt Sören Johansson.
- Här i de södra förorterna är det mer utplockat, men när jag jobbade i hemtjänst på Östermalm var det rena guldgruvan, säger han.
De har tidigare haft gratisstånd på torget i Alby och på Kafé 44, men också i Gallerian i city mitt under julrusningen. Det var på Gatuteaterns dag för några år sedan då ungdomar uppmanades att hitta på något kreativt.
- Och jag var ju med i en gatuteatergrupp, och då var väktarna tvungna att acceptera oss där, säger Malin Engström och ler.

Och naturligtvis finns det en ideologisk faktor bakom gratisaffären. De flesta i kollektivet är engagerade i miljörörelsen Klimax. Att byta grejor är bra för miljön. Det krävs mindre produktion om vi återanvänder mer, anser de. Men det är inte hela idén bakom projektet. En tredje medlem i Kilombo har sjunkit ner i en soffgrupp tillsammans med besökare:
- Att skapa en gratisaffär innebär också ett socialt möte mellan människor. Vi vill träffa folk för att diskutera behov och miljö. Vi ifrågasätter om det verkligen är normalt att köpa nya saker och sedan slänga dem innan de är utslitna, när de kan komma till nytta för andra, säger Hampus Haraldsson.
Eva Hedberg-Gibba är en av de omkring 30 personer som är ute och gratisshoppar. Hon har hittat ett par fina strumpbyxor som hon stolt visar upp. I Nacka där hon bor har hon bara sett bytesdagar för barnkläder. Tipset om gratisaffären har hon fått från Stockholms Frias kalendarium.

Hon tycker att det är en fantastisk idé att saker som kasseras av vissa kan återanvändas av andra.
- Jag blir glad av sådana här initiativ, säger hon och ler.

Fakta: 

Gratisaffären är även öppen på söndag mellan 12 och 16.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu